30 Ağustos Önemi Nedir? 30 Ağustos’ta Ne Oldu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

100 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen Büyük Taarruz başarıyla sonuçlanmıştır. Bu yıl işgalcilerden ülkenin arındırılmasının 100. yılıdır. Zaferin 100. yılı 30 Ağustos Zafer Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.

Başlıklar

30 Ağustos Önemi Nedir?

30 Ağustos günü ilk kez 1924 yılında Dumlupınar Çal Köyü adı verilen bir yerde Atatürk’ün katılımı ile gerçekleşen Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. İki yıl beklenmiştir. Çünkü 1923 yılı Türkiye için ulusal ve uluslararası alanda yoğun zamanların olduğu yıl olmuştur. 1923 yılında Atatürk milli ruhun canlı tutulmasını dile getirmiştir.

1926 yılında ise Zafer Bayramı adı altında kutlanmaya başlanmıştır. Zafer Bayramı adı altında yapılan kutlamalar 1960 yılından sonra daha kapsamlı yapılmaya başlanmıştır. Her yıl 30 Ağustos’ta şenlikler, konserler, eğlenceler ve kutlamalar ile ülkenin işgalcilerden kurtulması ülkenin her yerinde kutlanmaktadır.

30 Ağustos’ta Ne Oldu?

30 Ağustos Büyük Taarruz sonucunun zaferle sonuçlanması durumunda ülkenin zaferle sonuçlanmasını ifade eder. 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Büyük Taarruz zaferle sonuçlanmıştı. Bu zaferin anılması adına her yıl 30 Ağustos kutlanan resmi ve ulusal bir bayram haline gelmiştir. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlanmasının ardından Yunan Orduları İzmir’e kadar gerilemiştir.

9 Eylül’de ise İzmir işgalden kurtulmuş ve ülke topraklarında işgalci kalmamıştır. Ülkenin işgalcilerden arındırılması tam olarak 9 Eylül tarihinde gerçekleşmiş olsa da 30 Ağustos sembolik olarak ülkenin geri alınması adına kutlanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!