Altın Fiyatlarını Neler Bekliyor, Altın Fiyatları Artacak mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel pandeminin başlamasıyla birlikte ‘güvenli liman’ etkisi altın fiyatını etkiledi ve fiyat yükselmeye başladı. Ağustos 2020’de bir ons altın, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2.075 dolara tırmandı. 2022’de büyük merkez bankalarının (ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, İngiltere Bankası) sıkılaştırma politikaları, küresel arz sorunları ve yükselen enerji fiyatları nedeniyle enflasyonun yükselmesini engellemek için altın fiyatları durumuna baskı yapacak. Merkez bankaları, özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) faiz oranlarını yükseltmeye başlayınca, ABD doları adeta bir güvenli alan olarak görüldü ve dünya çapında yükselmeye başladı.

Altın Fiyatını Ne Belirliyor?

ABD’de geçtiğimiz günlerde açıklanan Temmuz ayı enflasyon oranı tüm piyasa beklentisinin altında kaldı. Faiz artırımı söz konusu olduğunda Fed’in daha güvenli olabileceğine dair beklentiler artıyor. Bu arada, yavaşlayan küresel büyüme ve dünyanın en büyük ekonomilerinin gerilemesi pazarın odak noktası olmaya devam ediyor. Bu eğilimler altın fiyatlar artacak mı sorusunu destekleyen ana unsurlardır.

Bir ons altın, 21 Temmuz’da 1.680$ seviyesine ulaştığından bu yana yaklaşık %7 arttı. Bu dalgalanmayı, zaten düşüşte olan bir finansal enstrümandan gelen bir toparlanma dalgası olarak okudum. Fed’in faiz artırımlarının daha yavaş bir hız noktasında devam edeceği beklentileri, ECB’nin faiz artırım sürecine katılımı ve Eurodolar paritesinin 1,02 altın ons seviyesinde 1680 seviyesinde istikrar kazanmasının desteklendiği söylenebilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Gram Altın Fiyatında FED Kararı Sonrası Dalgalanma » Teyakkuz Haber 3 Kasım 2022, 08:55

    […] Gram altın fiyatı başta olmak üzere petrol ve borsalarda FED faiz kararı sonrası kısa süreli bir dalgalanma yaşandı. ABD Merkez Bankası, beklentilere uygun olarak politika faizini 75 baz puan yükselti. Böylelikle banka faizi %4 seviyesine yükselirken, piyasalarda kısa süreli sert bir dalgalanma yaşandı. […]

    Cevapla
Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!