Çin Roketi Nereye Düşecek? Türkiye Risk Altında Mı?

Cin Roketi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin roketi kontrolsüz bir şekilde dünyaya doğru düşüşe geçerken, düşebilecek koordinatlar arasında Türkiye‘nin de bulunduğu açıklandı. Çin tarafından Pazartesi günü Tiangong uzay üssünden fırlatılan 23 tonluk roketin nereye düşeceği merak konusu oldu.

Başlıklar

Çin Roketi 10 Katlı Bina Büyüklüğünde

Çin roketinin Mengtian adlı bilim modülü taşıyan Long March 5B ismi ile uzay görevini tamamladıktan sonra Dünya atmosferine doğru düşmeye başladığı açıklandı. Bilim insanları ise, Çin roketinin insan nüfusunun yoğun bulunduğu bölgelere düşme ihtimalinin oldukça yüksek olduğu uyarısında bulundu. Modern roketlerde itme gücü kullanılarak Pasifik Okyanusu’na düşmesi ayarlanırken, Çin roketi Long March 5B ise bu özelliğe sahip olmaması nedeniyle yeryüzüne doğru hızla çakılacak. Roketin cumartesi günü sabah saatlerinde dünyanın herhangi bir yerine düşebileceği konusunda yetkililer tarafından uyarılar yapıldı. Atmosfere girişinden itibaren yanarak parçalanacak olan yaklaşık 23 ton ağırlığındaki roketin bağımsız parçalar halinde farklı noktalara düşebileceği de kaydedildi.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı’ndan 31 Ekim tarihinde yapılan açıklamada ise, Mengtian laboratuvar modülü taşıyan roketin Çin’in güneyinde yer alan Hainan Adası’ndaki Wenchang fırlatma alanından yerel saat ile 15:37’de uzaya fırlatıldığı ifade edilmişti. Modülün fırlatmadan 8 dakika sonra taşıyıcı roketten ayrılarak belirlenen yörüngeye girdiği belirtilen açıklamada, modülün 17,88 metre uzunluğunda ve 23,3 ton fırlatma ağırlığında olduğu kaydedilmişti.

cin

Çin’in Kontrolsüz Uzay Dönüş Görevlerindeki Sabıkası

Uzmanlara göre yaklaşık 10 katlı bir bina büyüklüğünde olan roketin nereye düşeceğini ilişkin hesaplamaların tam olarak sonuç vermeyeceğine dikkat çekiliyor. Fakat atmosfere giren büyük roketin yaklaşık %60 ya da %40 oranında bütün bir parça olarak kalabileceği belirtiliyor. Daha önce Çin tarafından gerçekleştirilen kontrolsüz uzay dönüş görevleri tüm dünyada paniğe neden olmuştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında dünyaya kontrolsüz bir şekilde düşen ve yine bir Çin uzay roketi şans eseri Hint Okyanusu’na çakılmış ve herhangi bir can kaybı meydana gelmemişti. Ancak çoğu gelişmiş roket kargolarını yörüngeye bıraktıktan sonra motorlarını tekrar çalıştırarak Pasifik Okyanusu’na düşüyor. Fakat Çin tarafından uzay görevlerinde kullanılmaya başlanan Long March 5B roketinde böyle bir kontrollü yeniden dönüş için teknolojik özellik yok.

cin uzay roketi

Uzman Yorumu

George Washington Üniversitesi Uzay Enstitüsü’nden John Logsdon ise, roket fırlatmanın ardından ve yeniden yörüngeye giriş konusunda nadiren endişeler olduğuna işaret etti. Roket tasarımlarında uluslararası kuralların mutlaka kullanıldığını belirten Logsdon, Çin roketlerinde uluslararası yönergelerin kasıtlı olarak göz ardı edilip edilmediği sorusunun cevaplanması gerektiğine dikkat çekti. John Logsdon ayrıca, yeni bir araç olduğu için roketin uygun şekilde tasarlanmamış olabileceği ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. ABD merkezli haber kaynaklarına göre ise, Havacılık ve uzay şirketi Aerospace Corporation tarafından sosyal medyada roketin düşebileceği tahmin edilen lokasyonlara ilişkin bir harita paylaşıldığı ve roket parçasının okyanusa ya da kırsal bir bölgeye düşme ihtimali oldukça yüksek olduğu belirtiliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!