Cumhuriyet Bayramı 99. Kez Törenlerle Kutlanıyor

Cumhuriyet Bayrami
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Bayramı bugün 99. kez kutlanıyor. Bundan 99 yıl önce 29 Ekim 1923’te tarihinde Anadolu’nun düşman işgalinden kurtulmasının ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin aldığı kararla Cumhuriyet ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile egemenlik kayıtsız şartsız milletin oldu.

Başlıklar

Cumhuriyet Kutlamaları

Cumhuriyetimizin ilanının 99. yıl dönümü dolayısıyla çeşitli kutlama programları planlandı. Ankara’daki resmi kutlama programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkânı sabah saatlerinde Anıtkabir’i ziyaret etmesi ile başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktıktan sonra Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayacak olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Beştepe’de Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki programların ardından Bursa’nın Gemlik ilçesine hareket edecek ve TOGG yerli otomobilinin banttan indirilmesi törenlerine katılacak.

Yurdun dört bir yanında vatandaşların katılımıyla Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri gerçekleştirilecek. Çeşitli hava gösterileri ve su altında bayrak açma etkinliklerinin yanı sıra birçok il ve ilçede fener alayları, atlı gösteriler, sportif ve kültürel etkinlikler ile turnuvalar düzenlenecek. Valilikler, kaymakamlıklar ve belediyeler tarafından düzenlenen çok sayıda konserde milyonlarca vatandaşın bayram coşkusunu yaşaması bekleniyor.

Cumhuriyet 1

Cumhuriyet Bayramı 1925 Yılından Bugüne Kutlanıyor

26 Ekim 1924 tarihinde yayınlanan kararname ile Cumhuriyet’in ilanının etkinliklerle kutlanmasına karar verildi. Kararname doğrultusunda 29 Ekim 1924 tarihindeki ilk etkinlikler Cumhuriyet kutlamalarının başlangıcı oldu. Ardından 2 Şubat 1925 tarihinde hazırlanan bir kanun teklifi ile 29 Ekim’in Cumhuriyet Bayramı olması önerildi. Söz konusu teklif TBMM Anayasa Komisyonu tarafından incelenerek 18 Nisan 1925 tarihinde karara bağlandı. Daha sonra TBMM’de teklifin 19 Nisan 1925 tarihinde kabul edilmesi üzerine 29 Ekim günü 1925 yılından bugüne milli bayram olarak kutlanmaya başlandı.

Cumhurbaskani Erdogan 4

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kutlama Mesajı

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 99. yıl dönümü sebebiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yazılı bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, “Bundan 99 yıl önce ağır bedeller ödeyerek, gerçekten çok zor şartlarda kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘muasır medeniyetler seviyesinin de üstüne çıkarmak’ için kesintisiz bir mücadele içindeyiz. Son 20 yılda gerçekleştirdiğimiz demokrasi ve kalkınma devrimleriyle, sadece millî iradenin önündeki engelleri değil, cumhurla cumhuriyet arasında örülen kalın duvarları da ortadan kaldırdık” ifadelerini kullandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!