Deprem Tatbikatı “Çök-Kapan-Tutun” Nasıl Yapılacak?

Deprem tatbikati
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Deprem tatbikatı “Çök-Kapan-Tutun” 12 Kasım 2012 tarihinde saat 18.57’de Türkiye genelinde yapılacak. 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümünde gerçekleştirilecek olan tatbikat; ülke genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden duyurulacak olan “AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök kapan tutun tatbikatı yapılmaktadır” anonsu ile başlayacak.

Başlıklar

Deprem Tatbikatı Türkiye Genelinde İlk Defa Uygulanacak

Deprem tatbikatı Türkiye genelinde ilk defa uygulanırken, “çök kapan tutun” tatbikatına ilişkin olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Yunus Sezer tarafından bilgilendirici açıklama yapıldı. Herkesin katılımının sağlanacağı tatbikatta korku ve panik olmasın diye siren sisteminin kullanılmayacağını belirten Sezer, sadece SMS bildirimi, Hayati Uyarı Bildirimi, cami ve belediye hoparlörlerinden, televizyon ve radyo kanallarından bilgilendirmelerle vatandaşlara ulaşacaklarını söyledi.

AFAD

AFAD Başkanı Bilgiler Verdi

12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin yıl dönümü dolayısıyla bugün saat 18.57’de Türkiye genelinde yapılacak olan tatbikat hazırlıkları hakkında bilgiler veren Sezer, Haber Alma ve Yayma Sistemi (HAY) üzerinden 9 Kasım Çarşamba günü 66 milyon 154 bin kişinin cep telefonlarına gönderilen bilgilendirme mesajının bugün ve yarın da iletileceğini söyledi. 12 Kasım saat 18.57’de tüm vatandaşların cep telefonlarına gönderilecek olan “Hayati Uyarı Bildirimi” ile sesli uyarı yapılacağını, televizyonlar ve radyo kanallarından mesaj yayınlanacağını aktaran Sezer, ayrıca okullarda öğrencilerin de bilgilendirildiğini belirtti.

Deprem tatbikatı esnasında önceden belirlenen sağlam ve güvenilir alanda “çök kapan tutun” hareketinin yapılması gerektiğini ifade eden Sezer, nerede bulunursa bulunsun herkesin tatbikata katılmalarını istediklerini aktardı. Uzmanların ve eğitimcilerin tatbikattan elde edilen verilerle eksiklerin neler olduğunu ve uygulamada nelerle karşılaştıklarını tespit edeceklerini belirten Sezer, ardından bunların analizinin yapılacağını söyledi. Buna göre yol haritasını takviye ederek devam edeceklerini dile getiren Sezer, tüm ülkede afet farkındalığı oluşturmayı hedeflediklerini ve buna adım adım ilerlediklerini kaydetti.

HAY sisteminden verilecek olan anonsların cami ve belediye hoparlörlerinden de yayınlanacağına dikkat çeken Sezer, korku ve panik olmasın diye siren sistemi kullanmayacaklarını belirtti. AFAD Başkanı Sezer, tatbikatın yapılacağı 12 Kasım 2022 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun başkanlığında üst düzey yetkililerin AFAD merkezinde bir araya geleceğini, 81 il ve Kuzey Kıbrıs’ta tatbikatın gerçekleştirileceğini ifade etti. Kuzey Kıbrıs ile birlikte İstanbul, Düzce, İzmir, Erzurum, Maraş ve Elazığ’dan canlı yayın bağlantısı yapılacağını belirten Sezer, basın mensuplarının deprem tatbikatını anlatabilmeleri için de Ankara, İstanbul, İzmir ve Düzce’de kurulacak olan medya platformlarında uzmanların deprem öncesi, deprem anı ve sonrası ile ilgili bilgilendirme yapacağını söyledi.

Cok Kapan Tutun

Deprem Tatbikatı Nasıl Yapılacak?

Yaklaşık 593 bin gönüllülerinin bulunduğunu söyleyen Sezer, gönüllülerin hem tatbikat vesilesiyle aktif görev alacakların hem de tatbikatlara katılacaklarını belirtti. Sezer ayrıca üniversitelerin, muhtarların, sivil toplum kuruluşlarının, akredite edilen STK’ların, kurum ve kuruluşların yetkilileri, site yöneticilerinin tatbikatın koordinasyonunda ve tatbikatta aktif bir şekilde görev alacakları bilgisini verdi.

Türkiye genelinde telefon, televizyon ve radyo ile cami ve belediye hoparlörlerinden yapılacak anonslarda “AFAD tatbikat bilgilendirmesidir. Şu anda tüm ülkede deprem anı çök kapan tutun tatbikatı yapılmaktadır” ifadesi kullanılacak. Deprem tatbikatı kapsamında mesajın duyulması anında güvenli görülen bir yerde sağlam bir nesnenin yanında veya altında çökülecek. Sırt, pencerelere dönük şekilde kapanacak, baş ve boyun ise düşme ihtimali olan cisimlerden korunacak. Sarsıntı sona edene kadar yatak veya oturma grubu gibi ağır ve büyük eşyalara tutunup beklenecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!