Dolar Neden Yükseldi, Faiz Kararı Ne Oldu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası, 2022 yılı için sekizinci faiz oranı kararını açıkladı. Faiz oranlarını tüm yıl %14’te sabit tutan merkez, Ağustos’ta sürpriz bir hamle yaptı. Merkez, faizi 100 baz puan daha indirerek yüzde 13’e indirdi. Tüm bu gelişmeler kapsamının ardından da dolar yükselmeye başladı. Böylelikle pek çok kişi dolar neden yükseldi, faiz kararı ne oldu sorularını internet ağlarında araştırmaya başladı.

18 Ağustos Perşembe günü USD/TL kuru, sabah alış fiyatından 17.9558 lira, alış fiyatından 17.9637 lira oranında işlem görmüştü. Merkez bankası faiz oranlarını yüzde 13’e indirdi.

Dolar Neden Yükseldi?

Merkez bankası faiz oranlarını düşürdüğünde, banka kredilerinin faiz oranları da düşer. Banka faiz oranlarını düşürmek, vatandaşların daha kolay ve daha ucuza borç alabilmesi anlamına gelir.

Daha düşük faiz oranları ve daha fazla yatırım, ekonominin çarklarını daha sağlıklı hale getirir. Faiz oranları düştüğünde, insanlar daha fazla harcar ve daha az tasarruf eder. Ekonominin direksiyonunda daha fazla insan var ve piyasada daha fazla para dolaşıyor.  Merkez bankası faiz oranlarını yükselttiğinde bu yeni işler ve istihdam yaratacaktır.

Doların 14.70 TL’den düşmesi bekleniyor. Merkez bankası faiz oranlarını sabit tutarsa bu oran kısa süreler içerisinde düşecek. Piyasanın yatışmasını ve doların 14,70 TL’den düşmesi uzmanlar tarafından da bekleniyor. Merkez bankası faiz oranlarını düşürdüğünde ise oların 14,70 TL’den yükselmesi bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!