Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı Tezkeresi Meclis’ten Geçti (TSK 6 ay Katar’da)

dunya kupasi
Dünya Kupası Harekâtı Kalkanı Harekâtı tezkeresi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Kupası Harekâtı Kalkanı Harekâtı tezkeresi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edildi. Tezkere kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri Katar’da 6 ay süreyle görev yapacak.

Başlıklar

Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı Tezkeresi Meclis’te Oylandı

Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı tezkeresi ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün oylama yapıldı. Cumhurbaşkanlığı tezkeresi kapsamında TBMM Başkanlığı’na sunulan ve TSK’nın Katar’da düzenlenecek olan Dünya Kupası nedeniyle 6 ay süre ile görevlendirilmesine ilişkin tezkere, TBMM Genel Kurulu’nda oynanarak kabul edildi. Tezkereye göre TSK, 6 ay süreyle Katar Silahlı Kuvvetleri ile birlikte diğer davet edilen ülkelerin unsurlarının katılımıyla Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı’nı müştereken icra edecek.

Katar Hükümeti Talep Etti

Katar hükümeti tarafından diğer dost ve müttefik ülkeler ile birlikte Türkiye’den silahlı kuvvetlerine ait unsurların görev kuvveti katkısında bulunması talep edildi. Bu kapsamda, Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı’nda ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve Pakistan askeri unsurları ile birlikte Türkiye’nin de güvenlik için katkıda bulunacağı kaydedildi. 2022 FIFA Dünya Kupası etkinliği nedeniyle Körfez Bölgesi’nin istikrar ve güvenliğinin sağlanması amaçlanan görev kapsamında TSK unsurlarının süreç boyunca milli komuta altında olacağı öğrenildi. Yine aynı şekilde söz konusu harekât kapsamında TSK unsurları tarafından icra edilecek tüm faaliyetlerin milli komuta dâhilinde yapılacağı kaydedildi.

katar

Tezkere Hangi Konuları İçeriyor?

Tezkere metninde ayrıca, Türkiye ile Katar arasında imzalanan diğer güvenlik anlaşmalarına da değinildi. Tezkerede 23 Mayıs 2007 tarihinde “Askeri Alanda Eğitim Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması”, 19 Aralık 2014 tarihinde “Askeri Eğitim, Savunma Sanayi ile Katar Topraklarında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Konuşlandırılması Konusunda İşbirliği Anlaşması” ve son olarak 28 Nisan 2016 tarihinde “Katar Topraklarında Türk Kuvvetleri’nin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması”nın imzalandığı vurgulandı.

tsk

Ayrıca, Dünya Kupası Kalkanı Harekâtı kapsamında 6 ay süreyle Katar’da bulunacak olan Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Cumhurbaşkanınca hudut, şümul, miktar ve zamanı takdir edilecek şekilde Katar sınırları içerisinde ve Katar karasuları ile mücavir bölgelerde görev yapması söz konusu olacak. TSK unsurlarının Cumhurbaşkanının belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkân sağlayacak düzenlemeler yine Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek esaslara göre yapılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Meclis Genel Kuruluna sunulan tezkere kapsamında Katar’da 21 Kasım ile 18 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası organizasyonunun güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için başta terörist eylemler olmak üzere diğer tehdit unsurlarına karşı TSK ile birlikte diğer katılımcı ülkelerin askeri unsurlarının müştereken görev yapması amaçlanıyor. Tezkere metinde son olarak dikkat çeken başka bir ayrıntı ise, Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin Katar’da görevlendirilmesi ile ilgili olarak 7 Aralık 2021 tarihinde Türkiye ile Katar arasında imzalanan “Büyük Çaplı Organizasyonların Yerine Getirilmesinde İş Birliği Konulu Niyet Mektubunun Uygulanmasına İlişkin Protokol”ün gerekleriyle tezkerenin uyum ve bütünlük içerisinde olduğu vurgulandı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!