Ehliyet Yenileme İçin Başvuru Süresi Uzatıldı

ehliyet yenileme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ehliyet yenileme süresi uzatılırken, ehliyet başvuru ücreti de güncellendi. Yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirilme süresi 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatıldı.

Başlıklar

Ehliyet Yenileme Son Başvuru Tarihi

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruya göre, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan etki sürücü belgelerinin son değişim tarihi uzatıldı. Ehliyet yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden yapılabiliyor. Daha önce yeni ehliyet sistemi kapsamında duyurulan ehliyet yenileme işlemleri 31 Aralık 2022 tarihinde sona eriyordu. Yapılan yeni duyuruya göre ehliyet yenileme işlemleri için son başvuru tarihi 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren geçici 10. maddesi uyarınca bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş olan ve 2918 sayılı kanuna göre değiştirilmesi zorunlu bulunan sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin 5 yıl içerisinde tamamlanması gerektiği hatırlatıldı. Ancak gerekli görülmesi durumunda bu tarihin İçişleri Bakanlığı tarafından uzatılabileceği kaydedildi. Bu çerçevede pandemi dolayısıyla daha önce belirlenen süreler içerisinde yenileme müracaatında bulunamayan vatandaşlar için 1 Ocak 2016 tarihinden önce düzenlenmiş eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresi Bakanlık tarafından 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl daha uzatıldığı duyuruldu.

surucu belgesi

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden veya çağrı merkezi aracılığıyla randevulu veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılabiliyor. Sürücü belgesi sahipleri yenileme işlemleri için randevularını Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi veya Alo 199 Nüfus Müdürlüğü Destek Hattı üzerinden alabiliyor.

Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler ise şunlardır:

  • Kimlik belgesi,
  • Sürücü sağlık raporu,
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli ile vakıf payı,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan,
  • Adli sicil belgesi.
ehliyet degistirme

Ehliyet Yenileme Ücreti

Eski tip ehliyet değiştirme işlemi için ücret 15 TL, yeni tip sürücü belgesini yeni yenileyenler, kaybedenler veya çaldıranların ödeyecekleri ücret ise 345 TL olarak tespit edildi. Öte yandan, duyuruda belirtilen tarihe kadar ehliyetlerini değiştirmeyenler için idari para cezası uygulanacak.

Ayrıca, ehliyet harçları da yeni yıl ile birlikte arttı. A sınıf ehliyet harcı 272 TL’den 370,4 TL’ye, B sınıfı ehliyet harcı 820 TL’den 1116,90 TL’ye çıkarıldı. Diğer ehliyet harçları ise 1368 TL’den 863,70 TL’ye yükseltildi. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen veya ehliyetlerini kaybetmiş olanlar ise 225 +  45 TL gibi bir ücret ödeyecek. 2022 yılında ehliyet yenilemesi için ödenmesi gereken ücret ise 13 TL değerli kâğıt bedeli ve 2 TL vakıf payı olmak üzere toplam 15 TL olarak yeniden belirlendi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!