Ekümenik Nedir? Ekümenlik Tartışması Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fener Rum Patriği olan Bartholomeos, Sümela Manastırı’nda yapılan ayin için Trabzon’a gelmişti. Bu ziyaretinde Efkan Başkan tarafından Bartholomeos’a Ekümenik Patrik Bartholomeos yazılı bir Trabzonspor forması, atkısı ve çiçek hediye edildi. Bu noktada ekümenik nedir araştırılmaya başlandı.

Başlıklar

Ekümenik Nedir?

Ekümenik aslında Fransızca kökenli bir kelimedir. Anlamı ise evrensel birleşmedir. Türkiye’de ilk kez 1517 yılında Yavuz Selim’in Mısır’ı fethettiğinde İstanbul’daki Rum Patrikhanesi’ne diğer patrikhaneleri bağlarken İstanbul patriğini Ekümenik yani cihan patriği ilan etmesi ile ortaya çıkmıştır. Fener Rum Patriği Bartholomeos dış ilişkilerinde yeni romanın ve İstanbul’un başpiskoposu ve evrensel patriği olarak ifade etmesi ekümeniklik tartışmalarının ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Ekümeniklik Tartışması Nedir?

Fener Rum patriğinin kendisi için kullandığı ekümen kavramından sonra ortaya çıkan ekümeniklik tartışması ile Fener Rum patriğinin Ortodoks dünyasında mutlak yetkilerinin bulunmadığı bilinmektedir.

Fatih kaymakamlığı ekümenik kavramının kullanılması ile ilgili açıklamada bulunmuştur. Zamanında yapılan anlaşma ile mübadele yapılan Rumlar ve Türkler kullanılan ifade dışında tutulmuştur. Lozan Anlaşması tutanakları ile yargı kararlarına göre Fatih kaymakamlığına bağlı görev yapan Fener Rum Patrikhanesinin ekümeniklik iddiasının hukuki gerçeklere bağdaşmadığı dile getirilmiştir. Lozan Antlaşmasına göre Fener Rum Patrikhanesi ruhani meclisinin yetki alanı sadece İstanbul Başpiskoposluğu ile Bozcada ve Gökçeada bölgesi ile sınırlı tutulmuştur. Bu noktada Fener Rum patriği için ekümenik kavramının kullanılmasının herhangi bir doğruluğu bulunmamaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!