Emekli Maaşı Zam Oranı Yüzde Kaç Olacak?

Emekli maasi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emekli maaşı için TÜİK Ekim ayı enflasyon oranının açıklanmasının ardından 4 aylık oran netleşti. TÜİK tarafından açıklanan 2022 Ekim ayı enflasyon oranı yıllık bazda %85,51 oldu. Son 6 aylık enflasyon farkına göre hesaplanacak olan emekli maaşları için uygulanacak olan asgari zam oranı da böylelikle belli oldu.

Başlıklar

Emekli Maaşı Zam Oranı Netleşmeye Başladı

Emekli maaşlarına zam oranı son 6 aylık enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. 2022 Ekim ayı enflasyon rakamı TÜİK tarafından açıklandı. Enflasyon oranı Ekim ayında yıllık bazda %85,51 olarak gerçekleşirken, bir önceki aya göre ise %3,54 artış yaşandı. TÜİK Ekim ayı enflasyon rakamının açıklanmasının ardından 4 aylık zam farkı da netleşti. Merkez Bankası yılsonu tüketici enflasyonu tahmini ise %65,2’ye yükselirken, bu tahminin gerçekleşmesi durumunda emekli maaşına %16,05 oranında zam uygulanacak.

SSK

Emekli Maaşları Zam Oranı Nasıl Hesaplanıyor?

Tüketici Fiyat Endeksi Ekim ayında %3,54 ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise %7,83 artış gösterdi. 2022 yıllık enflasyon oranı tüketici fiyatlarında %85,51 ve yurt içi üretici fiyatlarında ise %157,69 olarak gerçekleşti. Ekim ayı enflasyon rakamlarının netleşmesi ile birlikte SSK ve BAĞ-KUR emekli maaşı 4 aylık zam oranı %10,84 oldu. Emekli maaşı zam oranı Ocak ve Temmuz aylarında 6 aylık enflasyon verilerine göre belirlenmektedir. BAĞ-KUR ve SSK emeklileri Ocak ayında Temmuz-Aralık dönemindeki 6 aylık enflasyon oranı kadar ve Temmuz ayında ise Ocak-Haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon rakamları oranında zam almaktadır.

Haziran ayında gerçekleşen zammın ardından Temmuz ayının Haziran ayına göre, Ağustos ayının Temmuz ayına göre ve Eylül ayının ise Ağustos ayına göre enflasyon farkları toplandığında enflasyondaki %6,91 oranındaki artış TÜİK tarafından belirlenmiş oldu. Böylece 6 aylık enflasyon farkının yarısı netleşmiş oldu. 2022 yılının kalan 3 ayının bir önceki aylara göre enflasyon farklarının da toplanıp %6,91 oranına eklenmesi ile 6 aylık enflasyon farkı belli olacak. Geriye kalan 3 ayın enflasyon oranlarının netleşmesi ile beraber enflasyon farkı da ortaya çıkacak.

BAGKUR

En Düşük Emekli Maaşı Zam Oranı Ne Kadar Olacak?

2022 yılı içerisinde ilk 6 aylık enflasyon farkına göre memur maaşları için %41,69 ve emekli maaşları içinse %42,35 oranında zam gerçekleşti. Enflasyonun %15 olması halinde ise emeklilerin en az %15 oranında zam alması bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!