Erdoğan ile Putin Arasındaki Görüşme Sona Erdi

erdogan
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erdoğan ile Putin arasında Kazakistan’ın başkenti Astana‘da gerçekleşen görüşme sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, görüşme öncesinde basın açıklaması yaptı.

Başlıklar

Erdoğan: “Akkuyu çok çok önemli bir adım”

Erdoğan ile Putin, Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın (CICA) 6. Zirvesi dolayısıyla geldikleri Kazakistan‘ın başkenti Astana’daki temaslar kapsamında bir görüşme gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in doğum gününü kutlarken, tekrar bir araya gelmekten memnunluk duyduğunu ifade etti.

Ro-Ro Taşımacılığı ve RO-PAX Seferleri

Rusya limanlarına yönelik olarak Ro-Ro taşımacılığın geliştirilmesi yanında RO-PAX seferlerinin de başlatılmasının iki ülke arasındaki ticarette çarpan etkisi yaratacağını belirten Erdoğan, Akkuyu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akkuyu’nun çok önemli bir adım olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir türbinin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılmasının dünyada farklı bir ses getireceğini söyledi. Sinop’u da gündeme getiren Cumhurbaşkanı, bu konuda adım atıldığı takdirde bunun farklı bir çarpan etkisi yapacağını belirtti. Türkiye ile Rusya arasındaki işbirliği kapsamında Akkuyu’nun %10 enerji ihtiyacımızı karşıladığını aktaran Erdoğan, Sinop’un da devreye girmesi ile birlikte Türkiye’nin enerji ihtiyacının %20’sinin karşılayacağını kaydetti.

astana

Tahıl Koridoru

Tahıl koridoru konusuna da değinen Cumhurbaşkanı, İstanbul Mutabakatı’nın güçlendirilerek devam edilmesi yanında, Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden azgelişmiş ülkelere sevkiyatını yapma konusunda kararlı olduklarını ifade etti. Az gelişmiş ülkelere tahıl nakliyatın Türkiye üzerinden yapılması kapsamında hangi ülkelere yapılacağının belirlenmesi hususunda da ortak çalışma içerisinde olabileceklerini kaydeden Cumhurbaşkanı, nakliyatın özellikle fakir ülkeleri kapsaması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye ile Rusya’nın bu süreçte atacağı adımların belli çevreleri rahatsız ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, fakat aynı zamanda iki ülke arasında atılan ortak adımların az gelişmiş ülkeleri mutlu edeceğinin altını çizdi. Bu konuda kararlılığın ve çalışmaların önemine değinen Cumhurbaşkanı, gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yapacağı çalışmaların bizleri çok daha güçlü kılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı son olarak, katıldığı takdirde Putin ile önümüzdeki günlerde Semerkant’ta yeniden bir araya gelme şanslarının olduğunu aktardı.

putin

Putin: “Türkiye’yi en büyük gaz merkezi yapma niyetimizi bildirdik”

Rusya Devlet Başkanı Putin ise, diğer konularda çalışmaların devam ettiğini belirterek, Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttığına işaret etti. TürkAkım’ın sabotaj hedefinde olduğunu söyleyen Putin, böyle bir sabotajın yakın zamanda önlendiği bilgisini verdi. Kremlin’den de iki lider arasındaki görüşmeye ilişkin olarak yapılan açıklamada, Putin ile Erdoğan görüşmesinde Rusya-Ukrayna Savaşı hakkında konuşulmadığı kaydedildi.

Cumhurbaşkanı ile Putin arasında daha önce 7 Ekim tarihinde bir telefon görüşmesi gerçekleşmiş ve görüşme kapsamında Türkiye ile Rusya ilişkilerini geliştirecek konuların yanında Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki son gelişmeler ele alınmıştı. Erdoğan, söz konusu telefon görüşmesinde Türkiye’nin Ukrayna meselesi konusunda herkesin yararına olacak şekilde barışçıl bir çözüme kavuşturulması noktasında üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurgulamıştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!