EYT Şartları Hakkında Açıklama

EYT Sartlari
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT şartları kapsamında yaş ve prim şartı netleşirken, gerekli düzenlemenin 2023 Ocak ayı içerisinde yasalaşması bekleniyor. Yaklaşık 1,5 milyon kişinin ilk aşamada emekli olması beklenirken, yaş ve prim şartı ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından açıklama yapıldı. Ayrıca, EYT düzenlemesi kapsamında hak kazanan vatandaşların ilk maaşını alacakları tarih de netleşti.

Başlıklar

EYT Şartları Konusunda Bakan Bilgin’den Açıklamalar

EYT şartları için yasal düzenleme bekleyen milyonlarca kişi emeklilik hayali kurarken, düzenlemenin Meclis’e sunulması ve ardından yasalaşması için geri sayım başladı. 2022 Aralık ayı içerisinde Meclis’e gelmesi beklenen EYT düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına sunulduktan sonra 15 Ocak 2023 tarihinde yasalaşması söz konusu. Milyonlarca kişinin merakla beklediği EYT düzenlemesinde yaş ve prim şartı netleşirken, maaşların yatacağı tarih de belli oldu.

Hafta içerisinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, ilk aşamada 1,5 milyon kişinin emekli olacağını belirtti. Bakan Vedat Bilgin, bu sene meclis kararı ile 3600 ek gösterge konusunu düzenlediklerini hatırlattı ve 2022 Aralık ayı içerisinde EYT düzenlemesini Meclis’e sunacaklarını söyledi. Bakan Bilgin ayrıca, yaş şartının kaldırılması halinde prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişinin bulunduğunu ifade etti.

EYT hesaplama

EYT Hesaplama

Bakan Bilgin, EYT hesaplama kapsamında yaş ve prim şartının değişmeyeceğini duyururken, daha sonra geniş bir açıklama yaptı. EYT konusunda açık konuştuğunu vurgulayan Bilgin, 1,5 milyon civarında tahmin ettikleri kişi sayısının Haziran 2022 tarihindeki verilere göre belirlendiğini söyledi. Bu sayının 2022 sonu itibarıyla değişebileceğini aktaran Bilgin, burada prim gün sayısına dikkat ettiklerini vurguladı. Bazı milletvekilleri tarafından EYT’de prime takılanlar ifadesinin kullanıldığına işaret eden Bilgin, böyle bir şeyin olmayacağını söyledi. 8 Eylül 1999 tarih öncesi prim gün şartını değiştirmeyeceklerini ifade eden Bilgin, 5000 ve 5400 prim gün sayısını telaffuz etti.

EYT şartları için beklenti içerisinde olan vatandaşların kötü senaryoları kafalarından silmelerini isteyen Bilgin, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını yineledi. Yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanların düzenleme hayata geçirildiğinde emekli olmalarına karşın geriye kalan 4 milyon insanın ne olacağını soran Bilgin, prim gün sayısı ve yıl sayısı şartını kaldırmadıklarını vurguladı. Kadınlar için 20 ve erkekler için 25 yaş şartını getirdikleri zaman geriye kalan vatandaşların da bu düzenlemeden istifade edeceklerini belirten Bilgin, söz konusu düzenlemesinin herkesi kapsayan bir düzenleme olduğunu ve sınır koyan bir düzenleme olmadığını ifade etti.

EYT duzenlemesi

Uzmanların EYT Hakkındaki Değerlendirmeleri

Öte yandan, Bakan Bilgin’in açıklamalarının ardından değerlendirmelerde bulunan konunun uzmanları, düzenlemede belirlenen EYT şartlarını sağlayanların emekli olacağını söylüyor. Şu anda kendisini EYT’li kabul eden kişi sayısının 1,5 civarında olduğunu belirten uzmanlar, prim gün sayısını doldurmayanlar ve sigortalılık süresini doldurmayanların bu süreleri doldurdukça emekli olacakları bilgisini veriyorlar. Dolayısıyla, 15 Ocak 2023 tarihinde yasalaşması beklenen EYT düzenlemesi kapsamında vatandaşların dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekecek. SGK Kanunu kapsamında bir sonraki ay emekli maaşı bağlanacak. Dolayısıyla, Ocak 2023’te yasalaşması sonrasında vatandaşlar dilekçe ile başvurdukları takdirde ilk maaşlarını Şubat ayında alacaklar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!