EYT Tarihi Hakkında Bakan Nebati’den Açıklama

EYT tarihi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT tarihi ile ilgili olarak bütçe sunumunda yaptığı konuşmada açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, EYT düzenlemesine ilişkin olarak 15 Ocak tarihini işaret etti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesinin beklendiğini açıklayan Bakan Nebati, TBMM’deki bütçe sunumunda konuştu.

Başlıklar

EYT Tarihi Hakkında Açıklama

EYT tarihine ilişkin olarak milyonlarca kişi merak içerisinde beklerken, bugün yaşanan bir gelişme EYT’lileri heyecanlandırdı. TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri başlarken, Bakan Nureddin Nebati burada yaptığı sunumda, EYT tarihi düzenlemesine ilişkin olarak da değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki süreçte bütçe görüşmelerinin bulunduğunu hatırlatan Nebati, TBMM Genel Kurulu’nda hemen sonrasında bir torba yasa tasarısının gündeme geleceğini belirtti. Bu torba yasa tasarısında EYT konusunun da yer alacağı bilgisini veren Bakan Nebati, EYT tarihi olarak 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmesi için hazırlık yapıldığını söyledi.

Öte yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda sona gelindiği öğrenilirken, bütçe görüşmelerinin ardından TBMM’de söz konusu düzenlemenin gündeme gelmesi bekleniyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT ile birlikte 3600 ek gösterge düzenlemesinin de torba yasada yer alması öngörülüyor.

Nureddin Nebati

Ekonomik Verileri Açıkladı

Bakanlığın bütçesine ilişkin yaptığı sunumda büyüme verileri ve beklentilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Nebati, 2023 yılında dengeli görünümünü korunması beklenen ekonomik büyümenin %5 olmasının hedeflendiğini söyleyerek ayrıca 2022 yılı içinde ekonomik büyüme hedefini %5 oranında beklediklerini belirtti. Türkiye’nin yeni iş imkânları yaratma konusunda OECD ülkeleri arasında açık ara ilk sırada yer almayı başardığını öne süren Nebati, toplam istihdam seviyesinin Eylül ayı itibarıyla 31,4 milyon kişiyle tüm zamanların zirvesine ulaştığını kaydetti. Ağustos ayı işsizlik oranının son 8 yılın en düşük seviyelerine gerileyerek %9,9 olduğunu belirten Nebati, ayrıca ihracatın 2022 yılının her ayında rekor kırdığını ve Ekim ayında toplamda 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını söyledi.

3600 ek gosterge

KKM Hesapları Yaklaşık 1.5 Trilyon TL Oldu

Hazine tarafından desteklenen Kur Korumalı Mevduat hesaplarına bugüne kadar yaklaşık olarak 91.6 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan Nebati, KKM hesaplarında yenileme oranının da yaklaşık %70 seviyesinde olduğunu kaydetti. KKM hesaplarının toplam vadeli mevduatlar içerisindeki payının ise %27 olduğu bilgisini paylaşan Nebati, 9 Kasım tarihi itibariyle 2,3 milyon mudiinin yaklaşık 1.5 trilyon liralık tasarrufunun bu hesaplarda değerlenmekte olduğunu söyledi.

Cari Açık Nedeni

“Enerji faturası geçen yılın aynı seviyesinde kalmış olsaydı, şu an için cari işlemler açığını konuşmuyor olacaktık” diyen Nebati, enerji ve altın hariç değerlendirildiğinde cari işlemler dengesinin Ağustos ayında yıllık olarak 41,2 milyar dolar fazla vermiş olacağını öne sürdü. Bakan Nebati son olarak, cari işlemler dengesinin enerji ithalat kaynaklı açık verirken, enerji hariç cari dengenin fazla verme eğilimini sürdürmekte olduğunu sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!