Fındıkkıran Sendromu Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fındıkkıran sendromu nadir görülen bir sendrom olsa da ilk klinik rapor 1950 yılında yayınlanmıştır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebiliyor olması ile dikkatleri çeken fındıkkıran sendromu pek çok kişi tarafından merak edilmektedir.

Başlıklar

Fındıkkıran Sendromu Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Fındıkkıran sendromu vücudun en büyük damarı olan aort ve oradan çıkan bağırsak damarları ile ilgilidir. Bu iki damarın arasına sol böbreğin toplardamarının sıkışması sonucunda kişilerde fındıkkıran sendromu görülür.

Çok nadir görülen bir sendrom olsa da fındıkkıran sendromu yaşandığında bazı belirtiler ortaya çıkar. Öncelikle görülen vakalarda en sık rastlanan karın ağırsıdır. Bunun dışında idrarda kan görülebilir. Ayrıca karında şişlik ve kusma, bulantı gibi belirtiler yaşanabilir. Erkeklerde sol testiste ağrı ile kendini gösterirken, kadınlarda regl dönemlerinde yaşanan şiddetli ağrılar ile kendisini belli edebilir. Bu belirtilerin yaşanması sonucunda hemen bir doktora başvurulması gereklidir.

Fındıkkıran Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Fındıkkıran sendromu belirtileri yaşandığında derhal bir doktora danışılması gereklidir. Sendromun teşhis edilmesi için bilgisayarlı tomografi, doppler ultrason, venografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi yöntemler kullanılır. Görüntüleme araçlarının yardımı sonucunda tespit edilen fındıkkıran sendromu için farklı tedavi yöntemleri kullanılır.

Her bireyde farklı şiddette ve semptomda görülebilen sendromun tedavi edilmesi için cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Ancak cerrahi yöntemlerin yanında konservatif tedavi de tercih edilebilir. Önemli olan nokta belirtiler görüldüğü anda teşhis edilebilmesi için bir doktora başvurulma gerekliliğidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!