Fobi Nedir, Nasıl Geçer?

fobi nedir nasil yenilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fobi kişinin belirli nesnelere veya duygulara karşı duyduğu korku olarak tanımlanır. Fobiler birçok insanın gündelik yaşamını olumsuz yönde etkiler. Fobiler genellikle insanların hayatının belirli bir döneminde yoğun ve stresli kötü bir deneyimin etkisiyle oluşur. Bazı kişiler ise yakınlarından görerek fobi edinebilir. Fobisi olan insanlara fobik de denilebilir.

Fobiler hastalık olarak görünmeyebilir, bir huy olarak algılanabilir. Fobisi olan kişiler çoğunlukla kendileri için korku taşıyan şeylerle karşılaşma ihtimalini düşünerek yaşarlar. Fobi belirtileri ise korkulan duyguya veya nesneye maruz kalındığında kontrol edilemeyen bir kaygı hissinin oluşmasıyla ortaya çıkar. Bu durumlarda insanlar duygularını kontrol etmekte zorlanır. Fobi anında terlemek, kafa karışıklığı, duygularını kontrol edememe, göğüs ağrısı ve hızlı kalp atışları gibi belirtiler görülür. En çok bilinen ve çoğu insanda görülen fobiler olarak yükseklik korkusu, kapalı ortamda bulunma korkusu, dişçi korkusu veya herhangi bir hayvandan korkma gibi birçok farklı fobi bulunur.

Fobiler Nasıl Geçer?

Fobiler iki çeşit tedavi yöntemi ile aşılabilir veya korkular büyük ölçüde azaltılabilir. İlaç tedavisi fobilerin atlatılmasına büyük ölçüde yardımcı olur. Günümüzde antidepresan olarak bilinen ilaçlar genellikle fobileri tedavi etmekte kullanılır. İlaç tedavisi genellikle 1-2 ay sürer, eğer olumlu cevap alınırsa fobi tedavisi aynı dozda bir sene sürmesi gerekmektedir.

İlaç erken dönemde bırakılırsa fobilerin tekrarlandığı görülmüştür. Bir diğer tedavi yöntemi ise psikoterapi ve rahatlama teknikleridir. Bu tedavi yönteminde çevresel faktörler göz önünde bulundurularak kişi tedavi edilir. Rahatlama teknikleri vücutta oluşan olumsuz düşünceleri zihinsel ve bedensel olarak uzaklaştırır. Kişiyi fobilerine maruz bırakma, fobisine karşı duyarsızlaştırma ve bilişsel davranışçı tedavilerde popüler olarak kullanılır. Bazı kişiler ise fobilerini kendi başına yenebilirler.  

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!