Gıda Krizi Konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Uyarı

Gida Krizi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gıda krizine yönelik olarak uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlenen “Gıda ve Enerji Güvenliği” toplantısında açıklamalarda bulundu. Dünya gübre piyasasının süratle istikrara kavuşturulması gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, aksi takdirde önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşanacağı konusunda uyarıda bulundu.

Başlıklar

Gıda Krizi Uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya’nın Bali Adası’ndaki G20 Zirvesi çerçevesinde düzenlenen “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumunda bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında dünyada ayçiçek yağı, buğday ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimali ile karşı karşıya kalındığını belirten Erdoğan, bu konuda uyarılarda bulundu. İhraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, gıda krizinin idaresinde olduğu gibi bir enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgenin güvenliğine Türkiye’nin net katkı sağladığını ifade etti.

Cumhurbaskani Erdogan 2

Küresel Salgın Hatırlatması

Covid-19 salgınının küresel sağlık sisteminin kurumsal, mali ve hukuksal yetersizliklerini gözler önüne serdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu sebeple Endonezya’nın küresel sağlık mimarisinin dönem başkanlığının önceliklerinden biri olarak belirlemesini isabetli bulduğunu söyledi. Türkiye’nin küresel sağlık meselesini MİKTA Dönem Başkanlığında gündeme aldığını anımsatan Erdoğan, küresel sağlık sisteminin güçlendirilmesi yolunun Dünya Sağlık Teşkilatı’nın merkezi rolünün tahkim edilmesinden geçtiğini vurguladı. Bu amaçla yürütülen reform sürecine destek verdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecekte yaşanabilecek salgınlar karşısında bütüncül bir perspektif geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz sene temelleri atılan G20 Finans ve Sağlık Görev Gücü’nün bu noktada önemli rol oynayacağına inandığını belirten Erdoğan, küresel salgınlarla mücadelede finansman ihtiyacını gidermeye yönelik çalışmalarda ilerleme kaydedilmesi gerektiğinin açık olduğunu ifade etti. Salgın sürecinden çıkarılacak önemli bir diğer sonucun ise test, tedavi ve aşı gibi karşı önlemler konusunda dünyanın yetersiz olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin salgın sürecinde insanı merkeze alan bir yaklaşımla küresel çabalara aktif katkı sunduğunu söyledi.

G20 Zirvesi

Küresel Tedarik Zincirleri

Küresel tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi için sağlam ve kalıcı yapılara ihtiyaç olduğunu dile getiren Erdoğan, üretim kapasitelerinin artırılması için ivedi adımların atılmasının zaruri olduğunu vurguladı. Bu açığı kapatmak için hâlihazırda kapasite sahibi ülkelerin imkânlarından daha fazla istifade edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, G20 Endonezya Dönem Başkanlığı’nca başlatılan ve Türkiye ile birlikte diğer 6 üye tarafından desteklenen araştırma geliştirme iş birliği sürecinin faydalı olacağını belirtti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!