Glütensiz Beslenirken Neler Yenir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günlük diyetten glüten adı verilen bir protein içeren gıdaları ortadan kaldıran bir beslenme modeli pek çok kişi tarafından sık sık araştırılır. Glütensiz diyet olarak da bilinen glüten diyeti, ideal kilosuna ulaşmak, sağlıklı beslenmek ve ileride oluşabilecek gastrointestinal problemlere karşı gerekli olan önlemleri alma isteği duyan kişiler arasında son zamanlarda ortaya çıkan yepyeni bir beslenme düzeni olarak ortaya çıkmıştır.

Başlıklar

Glüten Duyarlılığı

Glüten duyarlılığı olan ve glüten adı verilen proteini sindiriminde zorluk çeken kişilerde bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir. İnsanlarda glüten duyarlılığının belirtileri arasında karın ağrısı, hazımsızlık, kusma, ishal, kabızlık, yorgunluk, artralji, kas ağrısı, stomatit, dermatit vb. yer alır. Çölyak hastalığı, vücudun glüten adı verilen bu proteini sindirememesi nedeniyle oluşur. Bu hastalık glütene alerjisi olan kişilerde görülür. Bu duruma sahip kişiler günlük diyetlerinden glüteni tamamen çıkarmalıdır.

Glütensiz Beslenirken Yenilebilen Besinler

Glutensiz beslenirken neler yenir noktasında pek çok besin alternatifi bulunur. Glutensiz bir diyet programı baklagiller, yağlı tohumlar, taze ve kuru meyveler, sebze çeşitleri, yumurta, süt ve de süt bulunan ürünler, et ve et ürünleri, karabuğday, pirinç, patates gibi besinler içerir. Paketli bir şekilde satılan ürünler satın alınacak ise glütensiz olmasına da dikkat edilmelidir. 

Taze sebze ve meyveleri tereddüt etmeden yiyebilirsiniz. Glutensiz gıdalar arasında tavuk, hindi, kırmızı et ve deniz ürünleri gibi protein kaynakları da bulunur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!