Gram Altın Fiyatında FED Kararı Sonrası Dalgalanma

gram altin
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gram altın fiyatı başta olmak üzere petrol ve borsalarda FED faiz kararı sonrası kısa süreli bir dalgalanma yaşandı. ABD Merkez Bankası, beklentilere uygun olarak politika faizini 75 baz puan yükselti. Böylelikle banka faizi %4 seviyesine yükselirken, piyasalarda kısa süreli sert bir dalgalanma yaşandı.

Başlıklar

Gram Altın Fiyatında Dalgalanma

Gram altın fiyatı ile birlikte petrol, kripto paralar ve döviz kurlarında ABD Merkez Bankası’nın politika faizini 75 baz puan artırması sonrasında kısa süreli bir dalgalanma yaşandı. Son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşan politika faizi %3,75-4,00 aralığına çıktı. FED tarafından yapılan açıklamada, politika faiz oranının artırılması kararının oybirliği ile alındığı ifade edildi. FED açıklamasında, maksimum istihdam ve uzun vadede %2 enflasyon hedefinin amaçlandığı vurgulandı.

Ayrıca, son göstergelerin harcama ve üretimde ılımlı bir büyümeye işaret ettiği, istihdam kazanımlarının son aylarda güçlü ve işsizlik oranının ise düşük olduğu aktarıldı. Enflasyonun salgınla ilgili arz ve talep dengesizliklerini, yüksek gıda ve enerji fiyatlarını ve daha geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ettiği belirtilen açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının büyük insani ve ekonomik zorluklara sebep olduğu kaydedildi.

FED

FED Tarafından Dikkat Çekilen Gelişmeler

Savaşla ilgili olayların enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturduğuna ve küresel ekonomik faaliyeti baskıladığına işaret edilen FED açıklamasında, Federal Açık Piyasa Komitesinin enflasyon risklerine karşı son derece dikkatli olduğu vurgulandı. Faiz artışlarının hızının belirlenmesinde kümülatif sıkılaşma, para politikasının ekonomik faaliyeti ve enflasyonu etkilemesindeki gecikmeler ile birlikte ekonomik ve finansal gelişmelerin dikkate alınacağı belirtilen açıklamada, komitenin enflasyonu %2 seviyesine dondurmaya kararlı olduğu tekrarlandı.

Açıklamada ayrıca, FED bilançosunun planlandığı gibi daraltılmaya devam edileceği belirtildi. Para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken, ekonomi durumuna ilişkin elde edilen bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği ifade edilen açıklamada, hedefe ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır bulunacağı belirtildi. FED Başkanı Jerome Powell tarafından yapılan açıklamada, faiz artışlarına devam edileceği mesajı verilirken, faiz artış hızının Aralık ayındaki veya sonraki toplantılarda düşebileceği belirtildi. Daraltıcı para politikasına devam edeceklerini belirten Powell, sıkı para politikasını bir süre daha devam ettireceklerini vurguladı. Göstergelerin dördüncü çeyrekte ılımlı büyüme işaret ettiğine değinen Powell, politika faizinin reel faizin pozitif olduğu yerde olmasını istediklerini belirtti.

faiz

Altın, Petrol ve Borsalarda Dalgalanma

Piyasalardaki beklenti de doğru çıktı ve FED faiz kararının ardından gram altın 985 TL seviyesinden 997 TL’yi görürken, Dolar/TL kuru 18,62 TL seviyesinden işlem görmeye devam etti. Ayrıca FED kararının ardından gram altın fiyatı haricinde ABD borsalarında ve Euro/Dolar paritesinde yükseliş yaşanırken, dolar endeksinde ve ABD hazine tahvil faizlerinde düşüş gerçekleşti. Ons altın fiyatı da FED faizi kararı sonrasında 1.649 dolardan 1.665 dolara kadar yükseldikten sonra 1.640 doların altına geriledi. Brent petrol fiyatı ise karar sonrası 96 doların üzerine çıktı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!