Kafein Nedir, Fazla Tüketilince Ne Olur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kafein, dünyada en çok kullanılan uyarıcılardan biridir. Hem ince bağırsakta hem de midede hızla ve kolayca emilen kafein beyin dahil tüm vücutta dolaşır.  Kafein, diğer herhangi bir madde gibi, ölçülü olarak kullanılmalıdır. Her gün tüketilmekte olan kafein fazla tüketildiğinde pek çok duruma neden olur. Bu nedenle pek çok kişi tarafından kafein fazla tüketilince ne olur sorusu sık sık araştırılıyor.

Fazla Kafein Tüketiminin Etkileri Nelerdir?

Kafeinin vücut üzerindeki etkileri noktasından bahsetmeye gelince, kafein vücuda girdiğinde adrenalin ve epinefrin adı verilen stres hormonlarının salınımını tetikler. Bu hormonların sürekli bir salınımı vücudu yorar. Ayrıca kafein sindirim sisteminde de bazı rahatsızlıklara neden olur, damar ve de kalp sağlığını son derece olumsuz etkiler.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günde her 300 mg kafein için vücuttan 15 mg kalsiyum atılır. İdrara çıkma sıklığı ve hacmi artırılarak vücuttan gereğinden fazla oranda vitamin ve de mineral atılır. Midede asit salgısını artırarak gastrite neden olur. Migrene neden olur. Akıl hastalığına neden olarak; depresyon, uykusuzluk, sinir sistemi sorunlarına neden olur. Kalp problemi olan kişilerde ritmi bozar ve hipertansiyonu olan kişilerde tansiyonun yükselmesine neden olur. Yemeklerle birlikte veya yemeklerden sonra alındığında demir emilimini büyük bir oranda azaltır.  Kafeinin beynin hipokampal bölgesini etkilediği ve sürekli ve uzun bir süre boyunca alındığında öğrenme evrelerini zorlaştırdığı da gözlemlenmiştir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!