Kerbela olayı nedir, nasıl oldu?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kerbela olayının ne olduğu, nerede gerçekleştiği ve Kerbela olayında neler olduğu ile ilgili sorular pek çok kişi tarafından soruluyor. Tarihin en trajik olaylarından biri olan Kerbela hadisesi Muharrem ayının 10. gününde yaşandı.

Başlıklar

Kerbela Olayı Nedir?

Kerbela olayı nedir noktasına gelince, Kerbela tarihin en trajik olaylarından biridir. Kerbela’yı anlamak için Kerbela’nın ötesine bakmak gerekir. Muhammed’in ölümünden sonra halife oldu ve Hertz oldu. Osman ve Hz. Ali tarafından devralındı. Ancak Ali ile Müslüman milletler bugüne kadarki en şiddetli savaşlarını yaşadılar. Halk Hz. Osman’ı şehidini bulamamakla suçladılar. Bu aydınlar Muaviye etrafında toplandılar. Hz. Ali ile savaştılar.

Ancak halife Ali’nin yanında kalsa da, Muaviye onun şehadetinden sonra halife oldu. hertz. Hasan’ın halife olmasını istemeyen Emeviler, Muaviye’nin ölümü üzerine peygamber oldular. Hüseyin’e teslim etmek zorunda olduğu halife için yeniden isyan etti. Bu sefer Hüseyin Bey’in karşısında Muaviye’nin oğlu Yezid var. İslam Devleti’nin hilafet makamı müzakere ve oylama ile seçildi, ancak Yezid bunu görmezden geldi ve babadan oğula bir hükümdarlık geçmesi için savaştı ve yönetti.

Kerbela Hadisesi Ne Zaman Gerçekleşti?

Kerbela olayı gerçekleşme zamanına bakıldığında Hicri takvime göre Irak’ın Kufa kenti yakınlarındaki Kerbela çölünde, 10 Ekim Muharrem 61 (10 Ekim 680), Emevi hanedanının ilk halifesi Muavi bin Ebu Süfyan’ın ölümünden sonra oğlu Yezid onu başardı. 2. Emevi Halifesi bin Muaviye Hz. Hüseyin’in kendisine biat etmesini istemesiyle meydana gelen trajik olaylar, tüm müminlerini derinden üzdü.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!