KPSS soruşturması ile ilgili ön incelemenin tamamlandığını belirten Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, soru benzerliği konusunun ortaya çıktıktan sonra ÖSYM yönetiminin süreci yönetmesiyle ilgili bazı sıkıntıların bulunduğunu söyledi ve “Bundan sonrası savcılığın işi” ifadesini kullandı.
Başlıklar
KPSS Hakkında Açıklamalar
KPSS hakkında açıklamalarda bulunan YÖK Başkanı Özvar, ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022 tarihinde yapılan Kamu Personeli Seçme sınavı (KPSS) sorularının çalındığı iddiası ile başlatılan soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu. KPSS hakkında YÖK olarak ön inceleme yapma yetkileri bulunduğunu hatırlatan Özvar, incelemeyi yaptıklarını ve savcılığa gönderdiklerini söyledi. Sınavın kendisinden ziyade yönetim süreçleri ile alakalı sıkıntılar olduğunu gördüklerini ifade eden Özvar, soru benzerliği konusu ortaya çıktıktan sonra ÖSYM yönetimi ve ondan sonraki süreci yönetme ile ilgili bazı sıkıntılar olduğunu belirtti.

Yükseköğretime Erişim ve Giriş Barajının Kaldırılması
YÖK Başkanı Erol Özvar, Hacettepe Üniversitesi’nde basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Yeni neslin yükseköğretime ulaşabilmesinin önündeki tüm engelleri kaldırmayı hedef olarak belirlediklerini ifade eden Özvar, yükseköğretimin elitizmin bir aracı olmadığını vurguladı. Tüm dünyada ABD başta olmak üzere dünyanın gelişmiş ülkelerinde yükseköğretimin artık talep eden ve yeteneği olan herkese kapılarını açan bir kurum haline geldiğini aktaran Özvar, bu durumun ABD’de 50, Çin’de ve Japonya’da ise 30 yıldır böyle olduğunu hatırlattı.
Yükseköğretime erişimin önündeki her türlü engeli kaldırdıklarını ifade eden Özvar, ancak bunun “Elini kolunu sallayan üniversite okusun” anlamına gelmediğine işaret etti. Yükseköğretime erişmek isteyen tüm gençlere yeterli kontenjan ve imkânlar sağlanması gerektiğine dikkat çeken Özvar, geçen yıl giriş barajını kaldırma amaçlarının da bu yönde olduğunu vurguladı.

Diploma Denkliği Konusu
Eskiden dershanelerin üniversite sınavındaki başarıları ve üniversite kazandırdıkları öğrenci sayısının yanında aynı zamanda hazırladıkları soruların isabeti açısından da değerlendirme yapıldığını hatırlatan Özvar, dershanelerin müşterilerini zaten buradan topladıklarına dikkat çekti. Denklik konusunda da aracı grupların öğrencileri mağdur ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Özvar, yurtdışında sınavsız ve sadece para ile kayıt yaptırıp okuyan öğrenciler olduğunu söyledi. Bu öğrencilerin mezun olduktan sonra tıp, diş hekimliği ve eczacılık gibi alanlarda diplomalarının tanınırlığında sıkıntılar bulunduğunu belirten Özvar, Türkiye’nin o üniversiteyi tanımıyorsa, o öğrencinin diplomasının da burada geçerli olmadığını söyledi.
“Aracılar Vasıtasıyla Kayıt Yaptırmasınlar” Uyarısı
Bugün itibarıyla 100 bin kişinin denklik mağduru olduğunun söylendiğinin altını çizen Özvar, bu konuda bir çalışma yaptırdığını ve 19 bin müracaat bulunduğunu, ayrıca bekleyen 7 bin civarında başvurunun olduğunu söyledi. Aracılar vasıtasıyla yurt dışına kayıt yaptırmaktan kaçınmak gerektiğine dikkat çeken Özvar, çok büyük bir piyasa bulunduğunu ve bu aracıları tercih edenlerin hepsinin geri döndüğünü söyledi. Özvar ayrıca, FETÖ hâkimiyetinde kalıp oradan FETÖ’cülerin verdiği diplomaların bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin bu diplomaları tanımadığını ve bunların da denklik konusunu karıştırdığını ifade etti.