KPSS Ortaöğretim Soru ve Cevapları Yayınlandı

KPSS Ortaogretim
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KPSS ortaöğretim sınavı bugün yapılırken, yaklaşık 1 milyon aday sınavda ter döktü. Sınavın tamamlanmasının ardından KPSS soru ve cevapları da belli oldu. 2022 KPSS ortaöğretim soru ve cevap anahtarı ÖSYM tarafından yayımlandı.

Başlıklar

KPSS Ortaöğretim Hakkında ÖSYM’nin Duyurusu

KPSS ortaöğretim sınavında yaklaşık 2 yıl aradan sonra yüz binlerce ortaöğretim mezunu ter döktü. ÖSYM tarafından 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlenen KPSS ortaöğretim sınavı Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı yayınlandı. Sınava giren adaylar Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 6 Kasım tarihinde saat 13:20’den itibaren ulaşabilecekler. ÖSYM’nin AİS internet adresi üzerinden adaylar T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile erişebilecekleri Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı 16 Kasım 2022 tarih ve saat 23:59’a kadar yayında kalacak. ÖSYM’nin 2022 sınav takvimi kapsamında KPSS ortaöğretim sınav sonuçları ise 1 Aralık 2022 tarihinde erişime açılacak.

OSYM 2

KPSS Ortaöğretim Puanı Nasıl Hesaplanıyor?

KPSS puanı hesaplanırken yanlış sayılar dikkate alınmaktadır. Çünkü KPSS ortaöğretim puan hesaplamasında 4 doğru 1 yanlışı götürmektedir. Kamu kurumlarına personel alımlarında KPSS sonuçları belirleyici olmaktadır. Dolayısıyla kurumlar tarafından yayınlanan ilanlar da KPSS puanları da belirtilmektedir. Genel olarak KPSS puanı için en az 60 ve üzeri şartı aranmaktadır. KPSS ortaöğretim puanı sınav sonuçlarının açıklanmasından itibaren 2 yıl süreyle geçerlidir. Yeni bir KPSS sınavının yapılamaması halinde sınav sonuçları bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam etmektedir.

KPSS puanları hesaplanırken o yıla ait ortaöğretim ÖSYM sayısal verileri dikkate alınmaktadır. Hesaplama formülü ise şu şekildedir:

KPSS Puanı Formül (KPSSP94) = 70 + (30*[2*(ASP-X)-S]) / ([2*(B-X)]-S)

ASP: Ağırlıklı Standart Puan

X: ASP Dağılımının Ortalaması

S: ASP dağılımının standart sapması

B: ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KPSS

KPSS de yer alan her test kendi içerisinde değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Her testte doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunmaktadır. Bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanmaktadır. Herhangi bir testte en az 1 ham puanı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmazlar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmaz. Dolayısıyla KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az 1 net doğru cevabın olması gerekmektedir.

Genel Yetenek ile Genel Kültür testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanmaktadır. KPSS puanları içerisinde Genel Yetenek ile Genel Kültür testlerinin her birinin ağırlığı ise 0,5 olmaktadır. Bu ağırlıklara göre testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar hesaplanmaktadır. Bir aday için herhangi bir ağırlıklı standart puanın hesaplanabilmesi için adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına dâhil edilen testlerin her birinden standart puanı alması gerekmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!