Kripto Para Piyasalarında Kriz!

kripto para
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasaları, Binance’ın FTX’i satın almaktan vazgeçtiği açıklamasının ardından büyük bir çöküş yaşadı. Binance CEO’su Zhao tarafından yapılan açıklamalar sonrasında tüm kripto para birimlerinde kayıp yaşandı. Piyasanın lideri Bitcoin 4 günde %26 değer kaybederken, Ethereum %11, Solana %31 ve Dogecoin ise %5 değer kaybı yaşadı.

Başlıklar

Kripto Para Piyasalarında Neler Yaşandı?

Kripto para piyasalarında bir süredir yaşanan sıkışıklığın ardından bir darbe de piyasanın iki büyük borsasından geldi. İşlem hacmi açısından dünyanın en güçlü 3. kripto para borsası olan FTX’in likidite sorunu yaşaması sebebiyle Binance’tan destek istendi. Bunun üzerine Binance CEO’su Zhao, FTX’i satın almayı planladıklarını açıklamıştı. Ancak daha sonra Binance satın alma kararından vazgeçti. Binance tarafından yapılan açıklamada, şirketin finansal durumunun gözden geçirilmesinin ardından FTX ile yapılan ve bağlayıcı olmayan anlaşmadan vazgeçilmesine karar verildiği duyuruldu.

Binance

Sequoia Capital ve Galaxy Dijital’den Açıklama

Açıklamada, başlangıçta umutlarının FTX’in müşterilerinin likidite sağlamaları için desteklenmesi olduğunu belirten Binance, ancak işlerin kontrolleri veya yardım kabiliyetlerinin ötesinde olduğu vurgulandı. Bunun üzerine FTX borsasında 3 gün içerisinde 6 milyar USD sermaye çıkışı yaşanmasından sonra likidite krizi meydana geldi. Bu krizin devamında FTX borsasına diğer bir darbe de dünyanın en büyük girişim sermayesi şirketlerinden biri olan Sequoia Capital’den geldi. Sequoia Capital, zor durumdaki FTX borsasında risklerin sınırlı olduğunu ve Binance ile FTX arasındaki kurtarma anlaşmasının iptal edilmesinin ardından FTX’teki tüm yatırımlarını çekeceği konusunda açıklama yaptı.

Sequoia Capital tarafından yapılan açıklamada, şirketin FTX ve FTX US’de toplam 150 milyon dolar riski bulunduğunu, bu miktarın fonun toplam taahhüt edilmiş sermayesinin %3’ünden az olduğu belirtildi. Daha önce finansal hizmet şirketi Galaxy Dijital de FTX’deki riskini 47,5 milyon USD azaltacağını duyurmuştu. Galaxy Digital kurucusu Mike Novogratz tarafından yapılan açıklamada, Binance’ın FTX’i kurtarma planından önce yaptığı duyuruda FTX borsasındaki toplam risklerinin 76,8 milyon USD olduğu belirtilmişti.

FTX

ABD’de FTX Hakkında Soruşturma Başlatıldı

Zor durumda olan FTX hakkında ABD’de regülatörler tarafından soruşturma başlatıldı. Müşteri fonlarının ne şekilde yönetildiğine yönelik olarak açılan soruşturma kapsamında araştırma yapılacağı duyuruldu. ABD’de SEC tarafından FTX’in müşteri varlıklarının ayrı tutulması ve müşterilere karşı pozisyon alınmamasına yönelik menkul kıymet yasalarına uyup uyulmadığının incelendiğini belirten kripto para piyasası uzmanları, incelemenin aylar önce başlatıldığını öne sürdü. ABD kaynaklı haberlere göre, daha önce ABD’de CFTC tarafından da FTX’e yönelik soruşturma başlatıldığı iddia edildi. ABD Adalet Bakanlığı ise, FTX konusunda şu ana kadar herhangi bir açıklama yapmadı.

Uzmanlardan Yatırımcılara Uyarılar

Türkiye’de ise kripto konusunda herhangi bir regülasyon bulunmuyor. Dünyanın birçok ülkesinde de aynı şekilde regülasyon mevcut değil. Dolayısıyla yurtdışı ve yerli kripto borsalarında yatırım yapılırken çok dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlara göre, kripto para işlemleri yapıldıktan sonra kripto paraların borsalar nezdinde değil, soğuk cüzdanlarda bekletilmesi öneriliyor. Böylelikle kripto para borsası batsa bile cüzdanınızdaki kripto para varlıkları bu olaydan etkilenmeyecektir. Ayrıca, kripto paralarda marj aralığı bulunmadığı için yatırımlar bir anda katlanabilirken bir anda da sıfırlanabilir. Bu riski azaltmak üzere sürekli stop-loss noktasının belirlenmesi ve her gün stop noktalarına yönelik satış emirlerini girilmesi gerekir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!