Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir, Tedavisi Var mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Covid-19 pandemisinin etkileri henüz aşılmazken, maymun çiçeği son zamanlarda dünya çapında hızla yayılmaya devam ediyor ve maymun çiçeği hastalığı olarak biliniyor.

Maymun Çiçeği, ilk olarak orta ve batı Afrika’nın yağmur ormanlarında ortaya çıkan ve başka yerlerde de ortaya çıkabilen maymun çiçeği virüsünün yol açtığı bir hayvandan insana enfeksiyonudur. Ateş, deri döküntüsü, genişlemiş lenf düğümleri ve çeşitli tıbbi komplikasyonlar tipiktir. Genellikle 2-4 hafta süren semptomları olan kendi kendini sınırlayabilen bir hastalıktır. Ciddi vakalar ortaya çıkabilir. Virüsün son zamanlarda %3-6 oranında bir ölüm oranına sahip olduğu bildirilmiştir.

Maymun Çiçeğinin Tedavisi Var Mıdır?

Monkeypox virüsü hastalığı esas olarak Orta ve Batı Afrika’nın yağmur ormanlarına yakın yerleşim yerlerinde görülür, ancak kentsel alanlarda daha yaygındır. Kemirgenler (sincaplar, sıçanlar vb.) ve insan dışı primatlar bu hastalık için hayvan konaklarıdır.

Çiçek hastalığının yok edilmesi sırasında kullanılmakta olan aşılar da maymun hastalığına karşı koruma sağladı. Ek olarak, maymun çiçek hastalığını önlemek için onaylanmış yeni bir aşı geliştirilmiştir. Çiçek hastalığını tedavi etmek için geliştirilen ilaçlar da maymun hastalığı için onaylanmıştır.

Maymun çiçeği hastalığı aşısının maymun çiçeği virüsünü önleme noktasında yaklaşık %85 ​​etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum nedeniyle, maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığı aşısı olan kişilerde çok hafif rahatsızlıklara neden olabilir. Aşılar, sağlık çalışanlarını korumak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!