Meclis 27. Dönem Açılışı İçin Bugün Toplanıyor

meclis
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meclis bugün açılarak ilk oturumunu gerçekleştirecek. TBMM, 3 aylık tatilin ardından bugün açılarak çalışmalarına başlayacak. Genel Kurul yoğun gündem maddeleri ile 1 Ekim Cumartesi günü mesaisine başlıyor.

TBMM, 27. dönem 6. yasama yılı dolayısıyla ilk oturumunu özel gündemle açacak. Meclis açılışında AKP’nin 25-30 arası maddeden oluşan torba yasa teklifini TBMM Genel Kurulu’na sunması bekleniyor. TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından yeni yasama yılına ilişkin olarak basın toplantısı düzenlendi. Mustafa Şentop, son dönemde kamuoyunun gündeminde yer alan önemli konular hakkında yeni yasama yılında mecliste yapılacak düzenlemeler hakkında bilgiler paylaştı. Torba yasa teklifinde önemli düzenlemelerin yer alacağını ifade eden AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bazı açıklamalarda bulundu.

Başlıklar

Meclis Açılışında Basın Kanunu’nda Değişiklikler

Yaklaşık 25-30 maddeden oluşan torba yasa teklifi içerisinde kamuoyunun merakla takip ettiği önemli konular bulunmakta. Öncelikle Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin sunulması bekleniyor. Ayrıca önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa Mahkemesi ile Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na yeni üye seçimleri yapılacak.

Meclis Gündeminde Elektrik ve Doğalgaz Desteği ile KYK Faiz Borçları

Torba yasa teklifi içerisinde çalışanlara elektrik ve doğalgaz desteği ile birlikte KYK borcu bulunan öğrencilerin faiz borçlarının silinmesine ilişkin yasal düzenlemeye değinen Mustafa Elitaş, işverenler tarafından çalışanlara yönelik elektrik ve doğalgaz desteklerinin 1.000 TL’lik kısmının gelir vergisi ile sigorta prim kesintisinden muaf tutulmasını öngördüklerini belirtti. Söz konusu kanun teklifiyle 15 Ağustos 2022 tarihinden önce icra takibi başlatılan 2.000 TL ve altındaki alacakların tasfiye edileceğine işaret eden Elitaş, bu borçların ilgili şirketlerin vergisinden indirileceği bilgisini verdi. Ayrıca, Kredi Yurtlar Kurumu’na faiz borçları bulunan öğrencilerin durumunu ilgilendiren yeni düzenlemede yine torba yasa teklifinde yer alacak. Buna göre, KYK borçlarının faizlerinin silinmesi öngörülüyor.

Meclis Genel Kurulu’nda Kur Korumalı Mevduat

Kur korumalı mevduat konusuna da değinen Elitaş, 2022 yılının Mart ayında başlayan uygulamanın 2022 yılı sonunda süresinin sona ermesini öngördüklerini, ancak bu sürenin 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılacağını söyledi. Özellikle işletmeler açısından kur korumalı mevduatın avantajına dikkat çeken Elitaş, bu şirketlerin döviz mevduat hesaplarını kur korumalı mevduat hesabına dönüştürdükleri takdirde elde edecekleri faiz geliri ile kur farkından kaynaklanan kambiyo karlarının vergiden istisna tutulacağını vurguladı.

EYT Düzenlemesi

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Elitaş, bu konuda çok kapsamlı bir çalışmanın hassas şekilde yapıldığını ifade etti. 2022 yılı sona ermeden EYT konusunun yasalaşacağı bilgisini veren Mustafa Elitaş, EYT düzenlemesinin 2023 yılından itibaren hayata geçirileceğini söyledi. Kamuoyunda milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi, öncelikle yaklaşan seçim sürecinde iktidar ve muhalefetin en çok önem verdiği konular arasında yer alıyor.

Meclis gündeminde çok sayıdaki uluslararası anlaşmaların da yer alması bekleniyor. Öte yandan öğretmen ve sağlık çalışanları başta olmak üzere kamu görevlilerinin mali haklar konusunda 3600 ek gösterge kapsamında ek düzenleme talebinde bulunuyorlar. Son olarak, TBMM Genel Kurulu’na 17 Ekim 2022 tarihine kadar 2023 yılı Bütçe Kanun teklifinin sunulması gerekiyor. Ancak, söz konusu teklif önce Meclis Başkanlığı’na sunulacak ve ardından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldükten sonra Meclis Genel Kurulu’nda tartışmaya açılacak. TBMM özellikle ekim ayı süresince önemli düzenlemeler hakkında yoğun mesai yapacak. Ayrıca, varlık yönetim şirketleri alacaklarının 2.500 TL’ye kadar olan kısmı istisna edilerek, yaklaşık 1 milyon borçlunun bankalara bulunan borçlarının silinmesi hakkındaki düzenleme de yine önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

TBMM Genel Kurulu açılışında geleneksel olarak meclis başkanlarının her yasama yılı açılışı nedeniyle düzenlediği akşam resepsiyonu pandemi sebebiyle 2 yıldır yapılamıyordu. Bu yıl söz konusu resepsiyon TBMM tören alanında saat 19.00’da verilecek. Bu arada TBMM tarihinde ilk defa bir dönem içerisinde 6. yasama yılına girerek bir ilke imza atılmış olacak. Diğer yandan, TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler 4 Ekim Salı günü grup toplantılarını yapacaklar. Yeni yasama yılı için ilk tören TBMM Atatürk Anıtı’nda gerçekleştirilecek. Daha sonra TBMM Genel Kurulu saat 14.00’te toplanacak. Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un birleşimi açmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yapacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!