Meşhur Etli Ekmek Tarifi, Konya Etli Ekmeği Nasıl Yapılır?

meshur etli ekmek tarifi konya etli ekmegi nasil yapilir aq1pYAz5
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’nın coğrafi işaretli yiyeceklerinin başında gelen o meşhur etli ekmek, ülke çapında severek tükettiğimiz ürünlerden biri haline geldi. Bir çeşit ince ve kenarsız içli pide çeşidi olan etli ekmek, dana ve koyun etiyle hazırlanıp servis ediliyor. Konya meşhur etli ekmek tarifi hakkında sık sık araştırma yapan tüketiciler, Konya etli etmeğinin nasıl yapıldığını merak ediyor.

Başlıklar

Etli Ekmek Nedir?

Etli ekmek, Konya ilimiz başta olmak üzere, Kastamonu ve Mardin illerimizde farklı çeşitleri ile devam eden ve yurdun birçok yöresinde bir çok farklı tür ile karşımıza çıkabilmektedir.

09.06.2017 tarihinde tarihinde tescillenenerek Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretli yiyecekler listesine girmeyi başarmıştır.

İnce hamuruyla dikkat çeken, hem göze, hemde mideye hitap eden etli ekmek, kenarsız bir içli pide türüdür.

20. yüzyıldan beri tüketildiği bilinen etli ekmeğin aroması ve kokusu bile tüketicileri büyülemek için yeterli bir sebeptir. Önceleri sadece kebapçılar tarafından hazırlanan etli ekmek, gün geçtikçe yaygınlaşarak yurdun dört bir yanında üretilmeye başlanmıştır.

Denemeyenlerin denemek isteyeceği, deneyenlerin ise vazgeçemeyeceği yiyeceklerin başında gelen işte o meşhur etli etmek tarifi ve hazırlanışı…

İşte O Meşhur Etli Ekmek İçin Kullanılan Malzemeler

Hamuru için kullanılan malzemeler;

4 buçuk su bardağı ılık su

1 çay bardağı ılık süt

1 paket yaş maya

1.5 tatlı kaşığı şeker

2 dolu tatlı kaşığı tuz

2 kilodan, 1 su bardağı eksik un

Yoğurmak için 3 yemek kaşığı sıvı yağı

etli ekmek 5140

İçi için kullanılan malzemeler;

1 kilo yağlı dana kıyma

5 yemek kaşığı sıvı yağ

2 adet iri uzunluk kuru soğan

6 adet sivri biber

4 adet iri kapya biberi

4 adet orta uzunluk domates

2-3 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

2 tatlı kaşığı dolusu kırmızı toz biber

Acı pul biber

Etli ekmek nasıl yapılır?

Şeker ve mayayı derin ve geniş bir kaseye ekleyin. Ilık süt ve su ilave ederek eriyene kadar karıştırın. Akabinde unu da ekleyip kulak memesinden daha yumuşak, ele biraz yapışan bir hamur elde ediyoruz. Sonrasında hamuru 5-6 dakika boyunca iyice yoğuruyoruz.

Son olarak yoğrulan hamura 3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyin, 3-5 dakika daha yavaşça yoğurun ve 1 saat 15 dakika mayalanmaya bırakın. Bu sırada kıymayı hazırlayalım.

etli ekmek 6481

Soğanları ve biberleri mutfak robotunda ince ince doğrayın. Etin üzerine ilave edin, tüm baharatları ekleyin ve yeterlice yoğurun. Ardından doğranmış domatesi ekleyin, tekrar karıştırın, tuzunu ve acılığını kontrol edin.

Hamurundan 22 adet avuç içi büyüklüğünde beze yapıp un serpilmiş tezgaha dizip üzerini kalın bir bezle örtelim. Hamuru ince ve uzun oval formda tezgaha yayıyoruz ve tabanına un serpiyoruz.

Kenarları dahil tüm hamuru elimizle yayıyoruz ve hamuru dikkatli bir formda tezgahtan alıp biraz uzatıyoruz ardından kağıt serili tepsiye 2 kesim yan yana koyuyoruz.

Daha önceden 265 dereceye kadar ısıtılmış fırında alttan ikinci rafta 10 dakika pişirip fırından alıyoruz. Kıymaların birbirine bakan kısımlarını kapatıp kapalı bir yerde hepsi pişene kadar yan yana bekletiyoruz.

Afiyet olsun!

ekmek 1613

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!