Montrö Bildirisi Davasında 12 Amiral İçin Hapis İstemi

montro bildirisi
Montrö Bildirisi davası
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Montrö Bildirisi davasında savcılık makamının mütalaasını sunduğu ve davada 12 amiral için hapis cezası istendiği öğrenildi. Söz konusu amirallerin ayrıca rütbelerinin sökülmesi de istendi.

Başlıklar

Montrö Bildirisi Davasında Savcılık Mütalaası

Montrö Bildirisi davasında bugün sıcak bir gelişme yaşandı. Savcılık makamı mütalaasını açıkladı ve 91 sanık için beraat talep ederken, 12 sanık içinse hapis cezası ile birlikte rütbelerinin sökülmesi talep edildi. Montrö Bildirisi davası olarak kamuoyunda bilinen dava ile ilgili olarak emekli 103 amiral hakkında “devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma” suçu isnat edilen 103 amiral ile ilgili olarak bugün savcılık mütalaasının açıklandığı duruşma gerçekleşti.

Savcılık mütalaasında sanıklardan Alper Çetin Tezeren, Atilla Kıyat, Atilla Kezek, Arif Vehbi Alpman, Ergün Mengi, İlker Güven, Işık Biren, Mustafa Özbey, Osman Metin Açımuz, Namık Kemal Çalışkan, Türker Ertürk ve Ramazan Cem Gürdeniz’in ADMEK-2 isimli WhatsApp grubunda bildirinin taslağın oluşturulması, imzalamanın kabul edilmesi ve yayınlanması konusunda anlaştıkları öne sürüldü. Adı geçen sanıkların seçilmiş hükümeti hedef aldıkları, muvazzaf askeri personel ve toplumun muhalif kesimlerini harekete geçirmek üzere anlaştıkları öne sürüldü. Savcılık söz konusu iddia ile ilgili olarak WhatsApp grubundaki sanıkların yapmış olduğu yazışmaları kanıt olarak gösterdi.

montro davasi 1

12 Amiral Hakkında Hapis Cezası İstendi

Savcılık mütalaasında sanıkların ortak katılım iradesi ile hazırlanmış olan bildirinin kamuoyu ile paylaşılarak seçilmiş hükümete karşı harekete geçmek üzere hükümetin görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellenmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde emir komuta haricinde hareket edilmesini hedefledikleri ifade edildi.

Mütalaa kapsamında sanıklardan emekli amiraller Alper Çetin Tezeren, Atilla Kezek, Atilla Kıyat, Ergün Mengi, Arif Vehbi Alpman, Işık Biren, İlker Güven, Namık Kemal Çalışkan, Osman Metin Açımuz, Mustafa Özbey, Ramazan Cem Gürdeniz ve Türker Ertürk için 3 yıldan 12’şer yıla kadar hapis cezası istendi. Savcılık ayrıca, aralarında Bülent Bostanoğlu, Eşref Oğuz Yiğit ve Murat Bilgel’in de bulunduğu 91 sanık hakkında isnat edilen suça yönelik kasıtlarının bulunmadığı, diğer 12 sanığın eylemlerinde iştirak iradelerinin olmadığı kanaatine varıldığını belirterek, bu sanıklar için beraat talebinde bulundu.

Avukatlar Açıklama Yaptı

Savcılık mütalaasının mahkemeye sunulduğu duruşmanın ardından açıklamada bulunan Avukat Hüseyin Ersöz, mütalaaya karşı savunmalar için duruşmanın önce 17 Ekim tarihine bırakıldığını ve avukatlarının itirazı üzerine duruşma tarihinin 12 Aralık olarak belirlendiğini söyledi. Avukat Ersöz, dava kapsamında 23 Aralık tarihine kadar savunmaların tamamlanması ve mahkemenin kararının açıklanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

montro

Dava Neden Açılmıştı?

Hatırlanacağı üzere 2021 yılında gündeme gelen “Kanal İstanbul” ile ilgili olarak Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin tartışmayı açılacağı bazı kesimler tarafından dile getirilmişti. Bu kapsamda 103 emekli amiral, bazı emekli büyükelçiler, Dışişleri Bakanlığı eski müsteşarları ve eski MİT müsteşarının da aralarında yer aldığı 126 kişi bu konuda açıklamalar yapmıştı. Bunun üzerine başlatılan soruşturma kapsamında söz konusu bildiriyi hazırlayıp yayınlayan 14 emekli amiralden 10’nu gözaltına alınmış diğerleri ise ifadeye çağrılmıştı. Ardından diğer şüpheliler de ifadeye çağrılmış ve ifadelerinin alınmasından sonra adli kontrol ile serbest bırakılmışlardı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!