Mülteci Nedir, Kimler Mülteci Statüsünde Olur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mülteci nedir konusu pek çok kişinin gündeminde ve merak konusu haline gelen bir konu olarak karşılaşılır. Mülteci ya da sığınmacı kavramı için farklı yorumlar yapılsa da bilinen bir anlamı vardır. BM tarafından açıklanan mülteci tanımı bulunur. Irkı, dini, siyasi düşünceleri gibi konular ile ülkesinde zulüm göreceğini düşünen kişilerin ülkesinden ayrılması ve farklı bir ülkeye sığınması sonucunda o kişilere mülteci ismi verilir.

Başlıklar

Mülteci Nedir?

Mülteci ya da sığınmacı ülkesinde zarar göreceği korkusunu bulunduran ya da zarar gören kişilerin ülkelerinden ayrılmak zorunda kalması sonucunda başka bir ülkeye sığınması ile ortaya çıkan bir kavramdır. Mülteciler geri döndüklerinde zarar görecek düşüncesi ile geri dönmek istemez. Ayrıca mültecilik hukuki bir statü olarak kabul edilir. Sığınma başvurusu yapılması gereklidir. Başvuru sırasında herhangi bir korku oluşturulacak durum kanıtlanmaz ise sığınmacı statüsü elde edilemez.

Kimler Mülteci Statüsünde Olur?

Kimler mülteci statüsünde olur konusunda bazı şartlar bulunur. Bu şartlar sağlandığında hukuki olarak mülteci statüsü elde edilir. Mülteci statüsü elde edilebilmesi için kişilerin kendi ülkelerinde din, ırk, tabiiyet, belirli bir toplumsal grup üyesi ya da siyasi düşünceleri dolayısıyla kendi ülkesi içerisinde barınamıyor olması gereklidir. Kendi ülkelerinde ölüm cezasına, işkenceye maruz kalacak olan ya da hayati tehlikesi bulunan kişiler ise ikincil koruma kapsamına dâhil edilir. Avrupa dışından gelen ve şartları bulunduran kişilere şartlı mülteci statüsü verilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!