Nükleer Santral Nedir, Türkiye’de Nereye Nükleer Santral Yapılıyor?

featured
Cooling towers emit vapor into the night sky at a nuclear power plant operated by EON SE in Grohnde, Germany, on Wednesday, Aug. 07, 2013. Germany's air pollution is set to worsen for a second year, the first back-to-back increase since at least the 1980s, after Chancellor Angela Merkel's decision to shut nuclear plants led utilities to burn more coal. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nükleer santral nedir sorusu ile Akkuyu Nükleer Santrali’nin kurulma çalışmaları ve kurulmasının istemeyen yorumlar dolayısıyla sıklıkla karşılaşılır.  Bu noktada nükleer santralin radyoaktif maddeleri kullanarak ısı enerjisi ve ardından elektrik enerjisini üretilen bir santral olduğu söylenebilir. Nükleer santrallerde uranyum maddesi kullanılır. Uranyum Türkiye içerisinde de bulunan bir madendir. Kömür gibi materyallere göre daha verimlidir. Ancak nükleer patlama ihtimali gibi ihtimalleri de bünyesinde barındırır.

Başlıklar

Nükleer Santral Nedir?

Nükleer santraller radyoaktif maddelerin kullanıldığı santrallerdir. Bu nedenle daha yüksek maliyetleri ve daha sıkı güvenlik önlemleri ile korunur. Elektrik üreten ilk nükleer santralin İngiltere’de kurulması ile nükleer gücün diğer materyallere göre daha verimli enerji elde ettiği ortaya çıkar. Ana madde olarak uranyum kullanılır. Uranyumun santrallerde parçalanması sonucunda enerji elde edilir. Türkiye’de uranyum rezervi 2020 yılında 32 bin 35 ton olarak belirtilmiştir. Bu noktada Türkiye içerisinde nükleer santral ile enerji elde edilmesi mümkündür.

Türkiye’de Nereye Nükleer Santral Yapılıyor?

Türkiye’de nükleer santral Mersin’de yapılmaktaydı. Mersin içerisinde Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı devam etmekte. Ayrıca Sinop içerisine Japonya ortaklığı ile Sinop Nükleer Santrali kurulacaktır. Öncelikle 2022 yılının sonuna kadar Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapım aşamalarının tamamlanması planlanmıştır. Sonrasında Sinop Nükleer Enerji Santrali projesine başlanacaktır. Ayrıca üçüncü bir nükleer santral yapılabilmesi için fizibilite çalışmaları devam etmektedir. Ülkenin hangi noktasına yapılacağı şu an için bilinmemektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!