Oltalama Nedir, Nasıl Korunulur?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özellikle de son zamanlarda internet ağlarında meydana gelen pek çok bilgi çalma durumu söz konusu olmaya başlamış, bu da vatandaşların kafasında oltalama nedir gibi soruların dolaşmasına yol açmıştır.

Günümüzde çoğu bilgi dijital ortamda bulunmaktadır. Bu durum bilgiye erişimi kolaylaştırmakta ancak bilgi ve kişisel verilerin korunmasını gündeme getirmektedir. Ayrıca kişisel verilerin ve bireysel mahremiyetin korunması için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurgulamaktadır. Kişisel veriler, saldırganlar için son derece değerli olan bilgilerdir. Bu nedenle saldırganlar bu bilgileri elde etmek için çeşitli yöntemler kullanırlar. Bu yöntemlerden biri oltalama yani phishing saldırısıdır.

Saldırgan, e-postayı kurbanın hesabının bulunduğu kurum veya bankadan gönderilmiş gibi gönderir ve ardından kurbanı kullanıcı adını, şifresini vb. girdiği hazırlanmış bir web sitesine yönlendirir. Bu şekilde saldırgan, kurbanın bilgilerini çalar. Saldırganlar tarafından e-postayla gönderilen bağlantılar, kurbanların hesaplarının bulunduğu kurum veya bankalardan gelenlere çok benziyor.

Oltalama Saldırılarından Nasıl Korunulur?

Oltalama saldırılarından nasıl korunulur noktasında belirli birkaç işlemi gerçekleştirmek büyük ölçüde koruma sağlıyor:

  • Bilgisayarların işletim sistemleri mümkün mertebe güncel bir halde tutulmalıdır.
  • Şüpheli olarak algılanan tüm e-postalardaki hiçbir linke tıklanmamalıdır.
  • Güncel antivirüs programlarından yararlanılmalıdır.
  • Güven vermeyen hiçbir web sitesine herhangi bir şekilde kişisel bilgi girilmemelidir.
  • Çevrimiçi formlar söz konusu olduğunda web sitesinin güvenilir olduğu düşünülüyorsa dahi gizlilik sözleşmesinin var olup olmadığı araştırılmalı ve dikkat edilmelidir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!