Otomobil Fiyatları Ne Olacak?

Otomobil fiyatlari
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Otomobil fiyatları kapsamında yaşanan artışın ardından ÖTV indirimi yapılması yönünde beklenti oluşmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati tarafından dün Meclis’teki bütçe sunumu konuşmasında ÖTV indirimi hakkında açıklama yapılmıştı. Bakan Nebati, matrah düzenlemesi üzerinde çalıştıklarını ifade etmişti. Bu açıklama üzerine matrahın artması sonrasında otomobil fiyatlarında indirim beklentisi oluşmuştu.

Başlıklar

Otomobil Fiyatlarındaki Artışın Nedeni

Otomobil fiyatları ile ilgili olarak ÖTV indirimi konusunda dün Bakan Nebati tarafından yapılan açıklamanın ardından piyasa genelinde beklenti oluştu. Dünya çapında yaşanan çip krizi ile birlikte dövizdeki artış ve araç bulabilmenin zorlaşması nedeniyle otomobil fiyatları da hızlı bir şekilde artış gösterdi. 2022 Kasım ayı itibarıyla 400 bin TL’nin altında otomobil bulmak neredeyse imkânsız hale geldi. Bu nedenle otomobil almayı düşünenler ve sektör temsilcileri ÖTV indirimi ya da matrah düzenlemesi konularını bir süredir talep etmekteydi. Konu hakkında dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den açıklama yapıldı.

OTV indirimi 1

Bu açıklama üzerine matrah artırımı olacak mı ve otomobil fiyatları düşecek mi soruları gündeme geldi. ÖTV indiriminin gündemlerinde olmadığı bilgisini veren Bakan Nebati, matrah artırımı ile ilgili çalıştıklarını söyledi. 2022 Ocak ayı içerisinde binek otomobillerin motor silindir hacmi dikkate alınarak ÖTV oranlarının esas matrah eşiklerinde değişiklik yapılmıştı. Daha önceden 3 vergi dilimi üzerinden özel tüketim vergisi hesaplanırken, bunlara %60 ve %70 oranında dilimler eklenerek 5’e çıkarılmıştı. Dolayısıyla yapılan güncelleme sonrasında 2022 yılı için geçerli olacak ÖTV oranları bu şekilde belirlenmişti:

1600 cm3’e kadar araçlar için matrahı 120 bin TL’yi aşmayan araçlarda ÖTV oranı %45, 120 bin-150 bin TL arası %50, 150 bin-175 bin TL arası %60, 175 bin-200 bin TL arası %70 ve diğer araçlar içinse %80 olarak belirlenmişti.

matrah

Otomobil Satışlarında Mevcut Durum

Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesi ile ÖTV oranları sabit tutulacak, ancak matrah genişletilerek bazı araçlardan daha az oranda ÖTV alınacak. Söz konusu indirim ile birlikte özel tüketim vergisine esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşüş gösterecek. Dolayısıyla, matrah düzenlemesiyle birlikte yerli üretim otomobillerin fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) tarafından yayınlanan 2022 Ekim raporuna göre %45, %50 ve %60’lık vergi dilimlerinde satılan araç yok. Yine aynı rapora göre %70’lik dilim ise tüm satışların %10’unda kalıyor. Benzin ve dizel otomobil satışlarının %79,5’u ise %80’lik vergi diliminde yer alıyor. Dolayısıyla, matrah artırımı yapılması durumunda %80’in altında vergi dilimlerine daha çok otomobil modelinin girmesi temin edilecek ve araç fiyatları düşecek.

otomobil fiyati

Vergilerin uygulanmadığı otomobil fiyatı 120 bin TL’yi aşmayan araçlar için şu anda %45 oranında ÖTV uygulanmaktadır. Buna göre, matrahı 120 bin TL olan bir otomobile 54 bin TL tutarında ÖTV ekleniyor ve otomobil fiyatı 174 bin TL’ye yükselmiş oluyor. Araçlara ÖTV eklendikten sonra da %18’lik KDV oranı hesaplanmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!