ÖTV İndirimi Yapılacak Mı?

otv indirimi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖTV indirimi konusunu hükümetin önümüzdeki günlerde gündemine olabileceği konuşuluyor. Çünkü sıfır otomobil alımlarında ÖTV matrah limitinin düşük kalması sebebiyle yeni bir masraf güncellemesi yapılabilir. Özellikle otomobil sektöründe yaşanan fiyat artışları ve ikinci el otomobil piyasasında satışların azalması sebebiyle ÖTV indirimi beklentisi artmaya başladı.

Başlıklar

ÖTV İndirimi Matrah Güncellemesi İle Gündeme Gelebilir

ÖTV matrahlarının düşük kalması dolayısıyla %80 ÖTV altında pek otomobil kalmamış olması sebebiyle yeni bir matrah belirlenmesi gündeme gelebilir. Edinilen bilgilere göre,  geçtiğimiz hafta ekonomik konuları içeren düzenlemelerin yer aldığı torba yasanın Meclis’te kabul edilmesinin ardından hükümetin bu kez ÖTV indiriminin de yer aldığı yeni bir torba yasa tasarısı için çalışmalara başladığı öğrenildi. Söz konusu ÖTV indirimi düzenlemesinin de içinde yer alacağı torba yasanın Meclis’e sunulması bekleniyor. Bu kapsamda hâlihazırda çok düşük olduğu ifade edilen sıfır otomobiller için uygulanmakta olan matrah limitinin tekrar düzenlenerek düşük oranlarda vergilendirilmesi öngörülüyor.

Şu anda motor silindir hacmi 1600 cc’nin altındaki otomobillerde ÖTV matrahı 120 bin TL’yi aşmayanlarda %45, matrahı 120 bin TL ile 150 bin TL arasında olanlarda %50, matrahı 150 bin TL’yi aşıp 175 bin TL’yi aşmayanlarda %60, 175 bin TL’ye aşıp 200 bin TL’ye aşmayanlarda %70 ve 200 bin TL’nin üzerindeki otomobillerde ise %80 vergi uygulanıyor. Fakat son 1 yıl içerisinde otomobil fiyatlarının oldukça hızlı artması ve 200.000 TL’nin altında neredeyse hiç araç kalmaması nedeniyle ÖTV oranları da %80’i buldu. Bu sebeple ÖTV matrah güncellemesi ya da bazı araçlarda sıfırlanmasının ön görülebileceği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

otv

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ÖTV Hakkındaki Açıklaması

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın canlı yayında kendisine yöneltilen “ÖTV’yle ilgili yetkinizi kullanacak mısınız?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi. Şu anda bunu söylemenin çok yanlış olacağını ifade eden Erdoğan, bugün için üretimine başlanan elektrikli otomobilin teşvik edilmesi ve halka sevdirilmesinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı. 2022 Temmuz ayında zaten ÖTV indirimi yapıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni vergi düzenlemesi ile motor gücü 160 kilovatı geçmeyen ve ÖTV matrahı 700 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobiller için yeni vergi oranının %10 olarak belirlendiğini söyledi.

otomobil

OSD ve TESK Açıklama Yaptı

Ayrıca, Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Cengiz Eroldu tarafından da ÖTV indirimine ilişkin açıklama geldi. Böyle bir değişikliğin olmasını beklemediğini ifade eden Eroldu, ihraç pazarlarındaki talep daralması riskine karşılık otomotiv sanayini korumak anlamında bu düzenlemenin önemine işaret etti. Yine Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından yapılan açıklamada ise, ticari araçlar için ÖTV indirimi talep edildi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yaptığı yazılı açıklamada, ulaşım sektöründeki esnafın sorunlarına ilişkin değerlendirmeler yer aldı. Sektörde faaliyet gösteren esnaf için ticari araçlarda bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV indirimi yapılmasını talep eden Bendevi Palandöken, otomobildeki kur artışının %100’ün üzerinde olduğunu vurguladı. Bu nedenle daha önce %45 ÖTV oranı olan bir otomobilin bugünkü ÖTV oranının ise %80 olduğunu belirten Palandöken, 2015 yılında olduğu gibi ticari araçlar için tekrar bir defaya mahsus olmak üzere ÖTV indirimi getirilmesini talep etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!