ÖTV Matrah Güncellemesi İçin Tarih Verildi

OTV Matrah
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÖTV matrah güncellemesi ile ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından tarih verildiği belirtildi. Bakan Nebati ile Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin bir araya geldiği görüşmede otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiği ve uygulamanın hayata geçirileceği tarihin netleştiği öğrenildi.

Başlıklar

ÖTV Matrah Güncellemesi Açıklaması

Sıfır otomobil almak isteyenlerin merakla beklediği ÖTV matrah güncellemesi konusunda yeni bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sıfır otomobillerde matrah uygulamasının 1 Aralık 2022 tarihinde hayata geçirileceğine işaret etti. OYDER Başkanı Altuğ Erciş de Bakan Nebati’nin sektörün diğer sorunları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirileceğini ve adımlar atmaya devam edileceğini ifade ettiğini söyledi. Otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini aktaran Bakan Nebati, uygulamanın 1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

1 Aralık 2022 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen ve Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah düzenlemesi ile ÖTV oranları sabit tutulacak, ancak matrah genişletilerek bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Söz konusu indirimle ÖTV’ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da buna paralel olarak düşecek. Eğer %45’lik dilimin ÖTV matrahı 250 bin TL’ye yükselirse, %80’lik ÖTV dilimindeki araçlar %45’lik dilime girecek ve 531 bin TL’lik fiyat 426 bin TL’ye düşecek.

Nureddin Nebati 1

OYDER Başkanından Açıklama

Bakan Nebati ile görüşen OYDER Başkanı Altuğ Erciş, ÖTV matrah güncellemesi talebini ilettiklerini belirtti. Otomobil alımlarında tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları Bakana ilettiklerini belirten Erciş, Bakan Nebati’nin verdiği yanıtı kamuoyu ile paylaştı. Bakan Nebati’nin matrah güncellemesinin bir zaruret haline geldiğini bildiklerini ifade ettiğini ileten Erciş, bu konuda çalışma yapıldığını ve en kısa sürede konunun sonuca bağlanacağını ilettiklerini söyledi. Erciş ayrıca, Bakanlığın diğer sorunlarla ilgili çalışmaya ve sektörü rahatlatacak adımlar atmaya devam edeceğini belirtti.

otomobil 1

Matrah Hesaplama

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanır. %80’lik ÖTV dilimindeki aracın fiyatı yeni düzenleme ile birlikte 500 bin TL, %70’de 472 bin TL, %60’ta 444 bin TL ve %50’de ise 415 bin TL olacak. Bu şekilde matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. Burada matrah indirimi otomobilin herhangi bir vergi olmadan çıplak fiyatını temsil eder. Güncel matrah limitleri: 120 bin TL’ye kadar %45, 120 bin – 150 bin TL arası %50, 150 bin – 175 bin TL arası %60, 175 bin – 200 bin TL arası %70 ve 200 bin TL üzeri %80. Motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen sıfır araçlar için geçerlidir. Vergi öncesi fiyatları ifade eder.

Otomobilde ÖTV değişikliği en son 2021 Ocak ayında yapılmıştı. Böylece, değişiklik öncesinde %80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları %10 kadar fiyat indirimi yaşayarak %70 ve %60 ÖTV dilimine geçmişti. Normalde %122.9 artması gereken MTV’de de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisini kullanarak bu oranı daha az artırması bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!