Prolaktin Yüksekliği Kanser Yapar mı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prolaktin hormonu beyinde yer alan hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormondur. Özellikle kadınlarda hamilelik sürecinde meme bezlerinin gelişimini ve doğumdan sonra süt üretimini sağlayan bir tür hormondur. Erkeklerde ise prolaktin seviyesinin yükselmesi sonucunda testosteron seviyesinin düşüşü, sperm kalitesinin düşmesi ve cinsel isteksizlik gibi problemler yaşanır.

Başlıklar

Prolaktin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Prolaktin hormonun normalde seviyesi 15 ila 25 seviyesinde olması gerekirken erkeklerde ise 5 ile 10 seviyesinde olmalıdır. Gebelik sırasında ve doğum sonrasında yükselme görülebilir. Ancak bu dönemlerin dışında yükselme görülmesi FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır. Kadınlara östrojen erkeklerde ise testosteron düzeyinde düşüş yaşanabilir. Cinsel fonksiyon seviyelerinde bozukluklar görülebilir.

Prolaktin Yüksekliği Nelere Sebep Olur?

Prolaktin yüksekliği meme dokusunun gelişerek süt üretimine hazır olduğu anlamına gelir. Kadınlarda gebelik ve lohusalık dönemleri dışında yükselme görüldüğünde adet düzenliği, kısırlık, cinsel istekte azalma gibi birçok problem yaşanabilir. Erkeklerde ise cinsel isteksizlik, kısırlık, vücut tüylerinde azalma gibi problemler yaşanabilir.

Prolaktin yüksekliği kanser ihtimali bulunan kitleler dolayısıyla da yaşanabilir. Bu durumda prolaktin seviyesinin normale düşürülmesi için ilaç ya da cerrahi müdahaleler uygulanır. İlaç kullanımı ile kitlenin küçülmesi sağlanılır. Ancak daha büyük kitle söz konusu ise cerrahi müdahale uygulanır. Yükseklik durumu normal bir durum olmadığı için normal seviyeye indirilmesi gerekir. Normal seviyelerde sağlıklı bir hayat söz konusu olacaktır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!