Sınav Stresine Karşı Ne Yapılmalı?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gençlerin geleceği için bir dönüm noktası olan sınavlar öncesinde yaşanan stres olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Bu durum sınav sürecine hazırlanırken öğrenilen bilgilerin etkili biçimde kullanılmasına ve hedeflenilen başarının düşmesine neden olur. Sınav stresine karşı yapılacak yöntemler bulunur. Bu yöntemler uygulandığında sınav stresinin azaltılması mümkün olabilmektedir.

Başlıklar

Sınav Stresi Neden Oluşur?

Öğrencilerde oluşan stresin en büyük nedeni kişinin başarısız olma ihtimalini düşünmeleri sonucunda oluşan başarısız olma kaygısıdır. Oluşan bu kaygı beyindeki stres hormonlarını arttırır ve bu stres hormonlarının artması öğrenilen bilginin sınav anında unutulmasına ve soruları sağlıklı okuyamamaya neden olur. Oluşan bu stres sonucu, sınav anında huzursuzluk, tedirginlik, mide bulantısı, baş ağrısı, terleme, kendine güvende azalma, konsantrasyon ve dikkat bozukluğuna neden olabilir.

Sınav Stresine Karşı Hangi Yöntemler Uygulanabilir?

Sınav stresiyle başa çıkmak için nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri yapılabilir.  Nefes egzersizleri ile kaygının azaltılması mümkündür. Ayrıca olumsuz düşünceleri dağıtmak için dikkatin başka noktalara odaklanması teknikleri kullanılabilir. Sınav anında kontrolün öğrencinin kendisinde olduğu hatırlanmalı, sınava kendinden emin olduğu bölümlerden başlanması özgüveni arttırma ve stresi unutma konusunda yardımcı olur.

Sınava erken gidilmesi ya da geç kalınması kaygının atmasına neden olan sebeplerden bir tanesidir. Bu nedenle olunması gereken vakitte orda olunması gerekir. Ayrıca sınavda başarılı olunacağının düşünülmesi gibi pozitif düşüncelerin tercih edilmesi ile kaygılardan arınmak mümkün olacaktır. Son olarak sınavlar hakkında gerekenden fazla düşünülmemelidir. Sınavlar geleceği riske etmez, kaygı sonucunda sağlık problemlerin oluşmaması ve sağlıklı bir birey olunması en önemli noktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!