Sinir Sıkışması Nedir, Neden Olur?

periferik cerrahi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sinir sıkışması bir sinir lifinin baskı altına alınması ve bu kapsamda baskı altında kalması ile sıkışması halini ifade etmektedir. Genelde tek bir bölgenin etkilenmiş olduğu bu durumdan kol ve bacak gibi bölgeler de etkilenebilirler. Sinir sıkışması rahatsız edici bir durum olduğundan bu hastalığa yönelik gerekli tedbirler alınmadığında kronik hale gelebilir.

Sinir Sıkışması Nedir?

Sinir sıkışması tanımı itibariyle bir sinir bölgesinin çevresinde bulunan kas, kıkırdak, kemik ya da tendon gibi dokular tarafından meydana gelen basınç yüzünden baskıya uğramasıdır. Baskı sonucunda sinir fonksiyonları etkilenirler ve ağrı, karıncalanma, güçsüzlük gibi durumlar meydana gelir. Tek bir sinir sıkışması yerine, oluşumuna bağlı olarak farklı sinir sıkışması türleri bulunmaktadır.

Karpal tünel sendromu olarak adlandırılan durum en sık şekilde görülen sinir sıkışmasıdır. Median adlı sinirsel yapının el bileği çevresinde sıkışması sonucunda oluşmaktadır. Söz konusu sinir kolun üst bölümlerinden başlar ve baş parmak kısmına kadar uzanır. Bilek kısmındaki geçiş noktasına da karpal tünel adı verilir. El bileğinde meydana gelmiş ödem gibi nedenlerden ötürü tünel içinden geçen sinir üzerinde ekstra basınç oluşur ve bu durum ise zamanla ağrı verici bir yapıya dönüşür.

Bir diğer sinir sıkışmasının türü de uyluk bölgesinde meydana gelir. Uyluk bölgesinde bulunan duyu siniri baskıya maruz kalınca sinir sıkışması oluşur. Bu durum ise arka pantolon cebinin olduğu bölgede ağrı ve duyu kaybına neden olabilmektedir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!