SMA Hastalığı Nedir, Neden Görülüyor?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SMA hastalığı nedir sorusuna verilen cevap Spinal Musküler Atrofi olarak da adlandırılan SMA, zayıflığa ve kas kayıplarının yaşanmasına neden olan bir hastalıktır. Hastalık başladığında vücutta yer alan kasların hareket kabiliyeti kısıtlayan ve kişilerin hayat kalitesini oldukça etkileyen bir hastalıktır. Özellikle bebeklerde görülen bu hastalık ülkemizde 6 bin ila 10 bin doğumda karşılaşılmaktadır. Ayrıca genetik olarak geçmektedir.

Başlıklar

SMA Hastalığı Nedir ve Neden Görülür?

SMA genetik geçişli hastalıktır ve omurilikte bulunan sinir hücrelerinin kaybına ve kasların tutulması ile güçsüzlüğe yolan açan bir hastalıktır. Bacaklarda oluşan güçsüzlük kollardan daha belirgin olur ve SMN geni hiç protein üretemediği için motor sinir hücreleri beslenmez. 4 farklı tipi bulunan SM-A hastalığı gevşek bebek sendromu olarak da bilinmektedir. SMA hastalığı olan kişilerin zekâ seviyelerinde bir gerileme ya da duyularında bir kayıp yaşanmaz.

SMA Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

SMA hastalığı kişiden kişiye değişebilmektedir. Nörolojik muayenelerde tip-1 hastalarında güçsüzlük yayılmış olur ancak tip-2 ve tip-3 hastalarında ise güçsüzlük kaslarda oluşmaktadır. Her hastada el titremesi ve dil seğirmesi görülmektedir. Bazı hastalar da skolyoz da oluşmaktadır. Bunların dışında baş kontrolünü kaybetme, cılız ses ve öksürük, yaşıtlardan geri kalınması, beslenme güçlüğü, azalmış refleksler, kramp ve yürüme yeteneği kaybı, oturma ve ayakta durmada zorluk ve sık düşmeler yaşanmaktadır. Ancak SM-A hastalığı 4 farklı çeşitte olduğu için tüm belirtilerin bir arada görülmesi beklenmemeli bir doktora danışılmalıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!