Sözleşmeli memur olarak çalışan personel için kadro verilmesi hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu. Bakanlığın gündeminde olan çalışmalarla ilgili olarak bilgiler aktaran Bakan Bilgin, sözleşmeli memura kadro verileceğini söyledi.
Başlıklar
Sözleşmeli Memur İçin Kadro Çalışması
Sözleşmeli memur konusunda açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, kamuda çalışan yaklaşık 550 bin civarındaki sözleşmeli personele kadro konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini belirtti. Memur-Sen yönetimi ile bir araya geldiklerini aktaran Bakan Bilgin, mevcut düzenleme kapsamında 657’nin 4/B kısmında istihdamda zorlanılan bazı teknik personel konusunda bir ruhsat olarak kamuda zaten mevcut olduğunu söyledi. Bu işleyişin devam ettiğini bildiren Bakan Bilgin, sözleşmeli olup da kadroya geçmek istemeyen bazı personelin bulunduğunu belirtti. Bakan Bilgin ayrıca, geniş çerçevede süreli sözleşmeli ve süresiz sözleşmeli gibi farklı mevzuatlar bulunurken, kamudaki bütünlüğün dağıldığı alanların toparlanmasını ve kadroya geçirilerek bu tartışmanın tamamen bitirilmesini istediklerini ifade etti.

Yeni Düzenlemenin Sözleşmeli Memura Mali Etkisi
Temel gayretlerinin bu tartışmanın bir an önce sona ermesini sağlamak olduğunu vurgulayan Bakan Vedat Bilgin, bu anlamdaki çeşitliliğin hem çalışanı mutsuz ettiğini, hem örgütlü yapılar olarak kendilerini yorduğunu ve hem de kamu yararı açısından buradan herhangi bir şey elde edilemediğini söyledi. Bu kapsamda yapılacak olan değişikliklerin devlete herhangi bir mali yükünün olmayacağına dikkat çeken Bakan Bilgin, sözleşmeli personel için bu düzenleme hayata geçirildiğinde çalışanların mali haklarında çok ciddi bir iyileştirme söz konusu olmayacağını vurguladı.
Öte yandan, bu konudaki çalışmaların Ekim ayı sonuna kadar tamamlanacağını belirten Bakan Bilgin, kamu görevlilerinin tüm haklarını sözleşmeli personellere de vereceklerini kaydetti. Bu kapsamda hayata geçirilecek olan yeni düzenleme ile birlikte sözleşmeli personelin vergi dilimi, görevde yükselme, yer değişikliği, ücretsiz izin ve yemek ücreti gibi konularda kadrolu memur ile sözleşmeli memur arasındaki farklılıklar da ortadan kalkmış olacak.

Sözleşmeli Personel Kapsamı Nedir?
Kamu kurumlarında mevcut kadroları memur, sözleşmeli personel ve sürekli işçiler oluşturuyor. Memurlar (4/A), sözleşmeli personel (4/B) ve işçiler ise (4/D) kapsamında yer alıyor. Dolayısıyla, sözleşmeli personel 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin (B) bendinde yer alan hükümlere göre çalışıyor.
Sözleşmeli personel, KPSS (B) grubu puan sıralaması esas alınarak ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yerleştirme işlemleri ile göreve başlıyor. Yine belediye ve bağlı kuruluşlarda norm kadroya uygun olarak sözleşmeli personel istihdam edilebiliyor. Sözleşmeli personel ücretinin tespiti için pozisyon unvanı, bu unvana ilişkin eğitim seviyesi, kamu kurum ve kuruluşlarında aynı kadro veya pozisyon unvanında geçen hizmet süreleri dikkate alınarak yapılıyor.
Sözleşmeli personele özel olarak belirlenmiş istisnalar dışında sözleşme ücreti haricinde herhangi bir isim altında ödeme yapılmıyor ve sözleşmelere bu konuda madde konulamıyor. Yine sözleşmeli personel ücretlerine ilişkin olarak her dönem geçerli tavan belirleniyor ve bu kapsamda sözleşmeler yapılıyor.