Thodex Kurucusu Faruk Fatih Özer Türkiye’ye İade Edilecek

Thodex
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Thodex üzerinden binlerce kişiyi dolandırdığı gerekçesiyle kırmızı bültenle aranan ve 2022 Ağustos ayında yakalanan Faruk Fatih Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine karar verildi.

Başlıklar

Thodex Kripto Para Borsası Kurucusunun Yargılama Süreci

Arnavutluk’un Elbasan Asliye Mahkemesi’nde yapılan karar duruşmasında hâkim Elis Dine, Faruk Fatih Özer‘in mahkemeye gönderdiği mektubu okudu. Buna göre Faruk Fatih Özer, duruşmaya katılmayacağını ve avukatı tarafından temsil edileceğini belirtti. Ancak avukatın da katılmadığı duruşmada hâkim Elis Dine, Özer’in Türkiye’ye iade edilmesine hükmetti. Dine, Özer’in Türkiye’ye iadesine yönelik okuduğu kararda uluslararası kanunlar ve Arnavutluk Anayasası’na dayanarak Elbasan Savcılığı’nın iade talebini onayladıklarını ifade etti. Özer’in yakalandığı sırada toplanan delillerin de Türk makamlarına teslim edilmesine karar veren hâkim, Özer’in bir üst mahkemeye 15 gün içinde itiraz hakkının bulunduğunu belirtti.

Temyiz Başvurusu Reddedildi

Türkiye’de binlerce kişiyi dolandırarak kaçan kripto para borası Thodex kurucusu 28 yaşındaki Faruk Fatih Özer, 20 Nisan’da Arnavutluk’ta bir otele giriş yaptığı esnada güvenlik kameraları tarafından görüntülenmişti. Söz konusu otelin başkent Tiran’da olduğu belirtilmiş ve Özer’in resepsiyondaki görevliye pasaportunu uzattığı görülmüştü. Özer, 30 Ağustos’ta Arnavutluk’un Vlora (Avlonya) kentine bağlı Himara ilçesinde düzenlenen “Brain” operasyonu ile yakalanmıştı.

Eylül ayı başında ise hâkim karşısında çıkarılan Özer’in tutuklu yargılanmasına karar verilmişti. Karar, Özer’in avukatları tarafından temyize götürülürken, Durres kentindeki Temyiz Mahkemesi de 20 Eylül tarihinde Özer’in tutukluluk kararını onaylamıştı. Elbasan Savcılığı, Özer’e “suç örgütü kurmak” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlamaları yöneltmişti. Elbasan Savcılığı tarafından yürütülen “Brain” isimli operasyonda, ülkenin güneyindeki Vlora kentine bağlı Himara ilçesinde kendisine yardım ve yataklık eden 2 kişiyle birlikte gözaltına alınan Faruk Fatih Özer, Elbasan hapishanesine sevk edilmişti.

Faruk Fatih Ozer

İade Süreci Başlatıldı

Diğer yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Arnavutluk’taki mahkeme sürecinin ardından Faruk Fatih Özer’in Türkiye’ye iade edileceğini açıklamıştı. Henüz iade süreci kesin olarak başlatılmış değil. Çünkü Arnavutluk yasalarına göre Elbesan Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını Arnavutluk’un yüksek karar merciinin onaylaması lazım. Türkiye’deki Yargıtay gibi, yüksek mahkemenin de onaylaması lazım. Onaylandıktan sonra Faruk Fatih Özer’in iadesi kesinleşmiş olacak. Vurgun yapıp binlerce kişiyi dolandıran Thodex kurucusunun temyize gitme hakkı bulunuyor. Arnavutluk Mahkemesi’nin iade kararı vermiş olması ise, Özer’in iadesi anlamını taşımıyor. Arnavutluk Yüksek Mahkemesi bu konuda son kararını açıklayacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!