Uyku Apnesi Nedir, Tehlikesi Neler?

EBjqJrpXUAE CpW
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku apnesi, Uyku sırasında tekrarlayan ataklar ve solunum kesintileri ile tehlikeli seviyelere ulaşabilen yaygın bir uyku bozukluğu çeşididir. Belirtiler gözlemlenip bir doktora başvurulmadığı takdirde tip 2 diyabet, felç ve kalp krizi gibi önemli kalp rahatsızlıklarının gelişmesine büyük ölçüde neden olabilir.

Uyku apnesinin semptomlarında bazı farklılıklar olsa da genellikle santral apne ve obstrüktif apne şikâyetleri ortaktır ve bu iki durumu ayırt etmekte güçlük çekmeniz normaldir. Yetişkinlerin yanı sıra çocuklar da uyku apnesi problemi ile karşı karşıya kalabilir. Uyku apnesinin belirtileri kişinin yaşına göre de değişiklik göstermektedir.

Başlıklar

Uyku Apnesi Nedenleri

Uyku apnesinin nedenleri, obstrüktif ve merkezi uyku apnesi arasında farklılık gösterir. Obstrüktif uyku apnesi, boğaz kaslarının daha gevşek bir hal alması sonucunda oluşur. Bu kasların temel işlevi, yumuşak damağı desteklemek ve küçük dil, bademcikler gibi yapıları yanlarda tutmaktır. Bu kaslar gevşedikçe solunum yolları yavaş yavaş daralarak en sonunda kapanır.

Uyku Apnesinin Risk Faktörleri

Uyku apnesi risk faktörleri noktasında en başta obezite yer alır. BMI ve boyun çevresi arttıkça uyku apnesi riski artar. Diğer risk faktörleri arasında burun, boğaz ve çene yapılarındaki bozukluklar sayılabilir. Araştırmalara göre uyku apnesi ve horlama gibi uyku bozukluğu durumlarının bir çok önemli tıbbi durum ile yakından ilişkili olduğu saptanmıştır. Kalp büyümesi, inme, sürekli yorgunluk gibi pek çok risk faktörü de sayılabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!