Yağmur Neden Oluşur?

1 UupAlJXBaKEulh7KHz694g
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eski dönemlerde dahi yağmur insanlar için merak konusu olarak kalır. Tanrıların kızdığı ya da bereketi olarak düşünülebilir. Ancak zaman içerisinde gelişen bilimsel veriler ile yağmur oluşumu için net açıklamalar yapılmaya başlanmıştır.

Yağmurun oluşumu için net bilgiler ortaya çıkmıştır. Suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması sonucunda yağmur oluşumu gerçekleşir. Gökyüzüne doğru yoğunlaşan su buharları bir araya gelir. Bir araya geldikten sonra su damlacıkları oluşturur. Yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelen su damlacıkları yağmuru oluşturur. Biriken su damlacıkları yeryüzüne iner ve yağmur oluşumu gerçekleşir.

Yağmur Oluşumunu Etkileyen Faktörler

Yağmur oluşumunu etkileyen farklı yoğuma çeşitleri bulunur. Çarpışma etkisi ile oluşan yağmur oluşumunda rüzgârın etkisi vardır. Rüzgâr su damlacıklarına çarptığında yağmur yeryüzüne iner. İkinci durum ise kristalleşme durumdur. Özellikle soğuk kış dönemlerinde meydana gelir. Kristalleşen su damlacıkları yeryüzüne inerken erir ve yağmur oluşumu gerçekleşir. Yağmur çeşitleri arasında yamaç yağışı bulunur.

Çok daha dağlık bölgelerde görülen yamaç yağışı denize paralel bulunan dağlık bölgelerde görülmektedir. Yükseliş yağışları konveksiyon yağış adı verilen yağışlardır. Türkiye içerisinde ilkbahar mevsiminde sıklıkla görülür. Isınan havanın yükselerek soğuması sonucundan sıcaklığın düşmesi ile yağış meydana gelmektedir. Ekvator çevresinde yılın her zamanında görülen yağış çeşididir.  Cephe yağışları ise farklı karakterdeki iki hava kütlesinin karşılaşması sonucunda oluşmaktadır. Genellikle soğuk ve sıcak hava kütlelerinin karşılaşması sonucunda oluşmaktadır. Akdeniz kıyılarında kış aylarında görülen yağış türüdür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!