Yurtdışından Alınan Telefon Kayıt Nasıl Yapılır?

Telefon kayıt
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurtdışından telefon almak ve Türkiye’de telefon kayıt ettirmek özellikle IPhone modelleri için oldukça tercih edilen bir durumdur. Çoğu kişi IPhone, Samsung gibi yüksek meblağlar ödenecek telefonları yurtdışından getirerek kayıt ettirmeyi tercih etmiş ya da düşünmüştür. Ancak bu noktada kişinin kendi yanında alıp getirmesi gerekmektedir. Çünkü kargo veya posta yolu ile yurtdışından telefon almak mümkün değildir. Yurtdışı telefon kaydı yapılırken nereden ya da nasıl alındığının bir önemi de bulunmamaktadır. Ayrıca bir başkası kişi adına telefon alıp getirmişse, kişi kendi üzerine telefon kaydını yapabilmektedir. Önemli noktalardan bir tanesi yurtdışından alınan telefonun üzerinden bir yıl geçmemiş olması gerekmektedir. Kişinin pasaportu üzerine 3 yılda bir kez yurtdışından gelen telefonun kaydını yaptırabilmektedir. Ancak pasaportun süresinin bir yıl geçmesi halinde tekrar yurtdışına gidip gelinmesi gerekmektedir. Ek olarak yurtdışından getirilen telefonların 4 ay boyunca kayıt yapılmadan kullanılması da mümkündür.

Başlıklar

Yurtdışı Telefon Kaydı Yapılması İçin Gerekenler

Yurtdışından gelen telefonun kayıt ettirmek için kişinin e devleti ve kredi kartının bulunması gerekmektedir.  Bu noktada yurtdışından alınan telefonu kayıt ettirmek için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yurtdışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için kayıt harcı ödenmesi gerekmektedir. Burada yurtdışından getirilen telefon IMEI kaydı oluşturulmaktadır. Bu kaydın oluşturulması için de 2 bin 700 civarında bir miktar paranın ödenmesi gerekmektedir. IMEI kaydı için ödeme internet, bankalar ya da Vergi Dairesi üzerinden yapılabilmektedir.
  • E-devlet üzerinden herhangi bir pasaport belgesi gerekmeden kaydın yapılması mümkündür. E-devlet sistemine girildiğinde IMEI kaydet yazılması ile kayıt işlemi sayfası kişinin karşısına çıkacaktır. Bu noktada tüm bilgilerin eksiksiz olarak tamamlanması gerekmektedir.
  • E-devleti bulunmayan kişiler için ise abone kayıt merkezinden telefonun kaydının yapılması mümkündür. Herhangi bir telefon bayisine gidildiğinde tamamlanan evraklar ile kayıt yaptırılabilmektedir. Evraklar; pasaport ve telefonun vergisinin ödendiğine dair bir dekonttur. Pasaporttaki imza ile vergi dekontundaki imzanın aynı olması dikkat edilen noktalardan bir tanesidir.

Yurtdışı Telefon Kayıt Sonrası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çoğu kişi tarafından merak edilenlerden bir tanesi de yurtdışı telefon kaydı sonrası kayıt durumunun nasıl sorgulanacağıdır. Bu noktada e-devlet üzerinden IMEI sorgulama yapılması mümkündür.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!