Esnaf Kredisi Başvuruları Başladı… Esnaf Kredisi Şartları Neler?

esnaf kredisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Esnaf kredisi ile ilgili açıklama; Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından son yapılan kabine toplantısının ardından gerçekleşmişti. Esnaf kredi paketi hakkında merak edilen şartlar ve kapsamı belli oldu. Esnaflara yönelik olarak açıklanan kredi destek paketi 100 milyar TL olarak belirlendi.

Başlıklar

Esnaf Kredisi Paketinin Kapsamı

Esnaf kredisi hakkında son yapılan kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, esnaflara yönelik olarak kredi destek paketi çalışmasının tamamlandığını belirtmiş ve tutarın toplam 100 milyar TL olduğunu söylemişti. Söz konusu kredi destek paketinden yaklaşık 15 milyon esnafın yararlanması bekleniyor. Destek kapsamında aynı zamanda esnaf kredileri tekrar yapılandırıldı. Buna göre %9,5 olan faiz oranı 2 puan indirilerek %7,5 olacak şekilde uygulanacak. Esnaf ve sanatkârlar bu krediyi 60 ay vade ile geri ödeyecek. Kredi üst limitleri ise 350 bin TL’den 500 bin TL’ye yükseltildi.

Diğer yandan, işyeri edinme ve taşıt kredisi limitleri de 1 milyon TL’den 1,5 TL’ye çıkarıldı. Genç girişimciler için sıfır faizle verilen kredi limiti de 100 bin TL’den 300 bin TL’ye yükseltilirken, yaş sınırı ise 35’e çıkarıldı. Halkbank üzerinden kredi kullanarak takibe düşen esnaflar için 6 ay geri ödemesiz 36 aya varan vadelerle ve %4 faizle kredi imkânı tanınacak.

esnaf kefalet kooperatifi

Esnaf Kredisi Şartları

Esnaf kredisi şartları arasında ilk olarak en az 3 ay süreyle esnaf kefalet kooperatifine üye olmak şartı aranıyor. Üye olunan esnaf kefalet kooperatifine şahsen başvuruda bulunmak şartı aranıyor. Aynı zamanda TESKOMB’a bağlı bulunan diğer başka bir kooperatife üyeliğin bulunmaması da gerekiyor. Son olarak ise; esnafın yıllık cirosunu gösteren belgedeki kazancının kredi taksitlerini ödemesi için yeterli olması, araç veya tapu teminatı göstermesi gerekiyor.

Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek?

Öncelikle esnaf kredisi başvurusu için bu destekten yararlanmak isteyen esnaflar kredi başvurularını üyesi bulundukları kooperatiflere şahsen yapacaklar. Ardından kooperatifler kredi istihbarat işlemlerini tamamladıktan sonra olumlu gördükleri başvuruları yönetim kuruluna iletecek. Son olarak kooperatif yönetim kurulu onayladığı takdirde başvuru dosyası Halkbank şubesine gönderilecek. Halkbank tarafından da ayrıca yapılacak olan istihbaratın olumlu olması halinde talep edilen kredi tutarı hesaba yatırılacak.

Bendevi Palandoken

Konfederasyon, Oda ve Dernek Başkanlarından Değerlendirmeler

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf kredisi için yaptığı değerlendirmede yeni paketin esnafa nefes aldıracağını belirtti ve kredilerin 60 ay vadeli olması nedeniyle piyasaya hareketlilik getireceğini söyledi. Esnaf kredisi desteğinin enflasyonun düşmesine de katkısı olacağını vurgulayan Palandöken, sadece yeni kredi alacaklara yönelik olarak değil, daha önce kredi kullanmış ama ödeyememiş olanlara da katkısı olacağını söyledi. Genç girişimcilere faizsiz kredi desteğine de değinen Palandöken, bugüne kadar 1 milyon 300 bin esnafın krediden yararlandığını ve bunun Türkiye’deki 15 milyon kişiyi olumlu etkileyeceğini söyledi.

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Orhan Aydın ise, esnaf kredisi destek paketinin esnaflar için cansuyu niteliğinde olduğunu ifade ederek, destekten yararlanacak esnafın kullandıkları krediyi mutlaka işyeri ile ilgili konularda değerlendirilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Muhammed Ali Künkcü de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan esnaf kredisi desteği paketinden oldukça memnun olduklarını söyledi. Önümüzdeki süreçte SGK affı, vergi affı ve sicil affı beklentilerinin de karşılanmasını temenni eden Künkcü, bu beklentilerin gerçekleşmesini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!