Sarı Humma Nedir?

Yellow Fever
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aedes (sarı humma) sivrisinekleri ısırığından meydana gelen sarıhumma hastalığı oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Özellikle ısırmak için gündüz vakitlerini kollayan sinekler, tehlike saçmaktadır. 2500 metre rakıma kadar olan yerleşim yerlerinde bu sineklere çok sık rastlanır. Afrika’ya özgü sivrisinek türleri artık dünyanın diğer bölgelerinde de bulunur.

Vahşi ve ormanlık alanlarda enfeksiyonun temel deposu maymunlardır. Bu enfeksiyon maymundan maymuna taşınırken aracı görevini sinekler görür.

Başlıklar

Sarı Humma Belirtileri Nelerdir?

Sarıhumma virüsü olarak adlandırılmakta olan virüs ile enfekte olmuş kişilerde çoğunlukla herhangi bir belirti gözlemlenmez. Veya gözlemlenen belirtiler hafif derecelidir.

Belirti durumuna rastlanan kişilerde kuluçka zamanı 3-5 gün arasında sürmektedir. İlk belirtiler olarak ise vücutta titreme, aniden ateş yükselmesi, şiddetli baş ve sırt ağrısı gibi belirtiler gözlemlenir. Buna ek olarak genel vücut ağrıları da gözlemlenebilir. Sarıhumma virüsü etkileri ile baş başa olan kişilerde iyileşme süreci genellikle ilk dönemden sonra başlamaktadır.  İyileşme süreci başlamış olan hastalarda yine de genel vücut yorgunluğu ve halsizlik durumları bir süre daha (birkaç ay) devam edebilir. Hastalığın ikinci evresinde ise daha belirgin faktörler gözlemlenir. Örneğin kişilerde kusma, kanam ve şiddetli karın ağrısı durumu meydana gelir. Buna ek olarak çoklu organ yetmezliği durumu da meydana gelebilir.

Sarıhumma Sivrisineğinden Nasıl Korunulur?

Sarıhumma sivrisineğinden korunmak için özellikle de seyahat edeceklerin sarıhumma aşısı olması gerekmektedir. Bazı ülkelere giriş çıkışlarda bu aşı zorunlu tutulmaktadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!