EYT Hakkında Yeni Açıklamalar

EYT
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EYT konusunda TBMM 27. dönem 6 yasama yılında Genel Kurul’a sunulacak olan torba yasa teklifinin ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’ndan açıklama geldi.

Başlıklar

EYT Düzenlemesi Hakkında Yeni Açıklama

EYT düzenlemesi kapsamında TBMM’nin açılması ile birlikte emeklilikte yaşa takılanlar için torba yasa teklifi gündeme gelmişti. Bu gelişmenin ardından emeklilikte yaşa takılanlar hakkında milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenleme kapsamında AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu ayrıntılar ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından EYT düzenlemesine ilişkin çalışmaların tamamlandığı duyurulmuştu. Bakan Bilgin, söz konusu düzenlemeye ilişkin teknik çalışmaların tamamlandığını ve Aralık ayında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etmişti.

EYT Düzenlemesinin Ayrıntıları Belli Olmaya Başladı

Bakan Bilgin tarafından yapılan açıklamaların ardından AKP Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu’ndan da düzenleme hakkında yeni bir açıklama geldi. Özel bir televizyon kanalına konuk olan Jülide Sarıeroğlu, yaklaşık 4,5 milyon kişinin düzenleme kapsamında olacağını belirterek, emeklilikte yaşa takılanların tamamının düzenlemelerden faydalanacağı bilgisini verdi. İlk aşamada yaklaşık 1,5 milyon kişinin bu kapsamda emekli olacağı bilgisini aktaran Sarıeroğlu, geçmiş yıllarda hizmet süresi ve prim günü sürelerinde yapılacak değişiklikle birlikte düzenlemenin hayata geçirileceğini söyledi.

Dosya bazlı yaklaşık 12,5 milyon emeklinin bulunduğunu söyleyen Sarıeroğlu, ilk aşamada 1,5 milyona yakın kişinin emekli olacağını ve daha sonra sisteme girişin devam edeceğini ifade etti. Emeklilikte yaşa takılanlar kapsamında yaklaşık 4 milyon vatandaşın yer aldığı bilgisini paylaşan Sarıeroğlu, herkesin bir anda emekli olmayacağını ve ayrıntılar için en doğru açıklamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yapılacağını kaydetti.

Bilgin

EYT Konusunda Art Arda Açıklamalar Geldi

Bu konuyla ilgili olarak AKP Grup Başkanvekili Av. M. Emin Akbaşoğlu tarafından da bir açıklama yapıldı. Çalışmaların teknik olarak tamamlandığını belirten ve netleşmesinin çok uzun sürmeyeceğini vurgulayan Akbaşoğlu, Ocak ayı başında EYT konusunun netleşeceğini söyledi. Yine AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından da emeklilikte yaşa takılanları ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Aralık ayı içerisinde EYT düzenlemesinin meclise sunulacağını belirten Elitaş, 2022 yılı sona ermeden düzenlemenin yasalaşacağını ifade etti.

EYT Düzenlemesinin Bazı Ayrıntıları

EYT kapsamında bulunanlardan askerlik süresini 270 gün borçlandıranların emeklilik yaşı 57’ye düşecek. Toplam hizmet süresi 25 yıla tamamlandığında 60 ve askerliğin 90 günü borçlanıldığında 58 yaşında emekli olunabilecek. Ayrıca 18 yaş altı sigortalılar için de çalışmalar yapılıyor. 18 yaş altında yapılan sigorta konusunda primler hesaplamaya dâhil edilecek ve emeklilik yaşı hesaplanırken prim, yaş ve yıl şartlarına bakılacak. Buna göre kadınlar için 20 ve erkekler için 25 yıl şartı 18 yaşın tamamlandığı tarihten itibaren hesaplanmaya başlanıyor.

Aynı şekilde staj ve çıraklıkta yapılan sigortalılar ile ilgili olarak da bu kapsamda bir çalışmanın yapıldığı öğrenildi. Bu çalışma sonunda staj ve çıraklık sigortaları başlangıç sayıldığı takdirde çoğu 18 yaş altı olduğu için aynı yıl kuralının bu konuda da 18 yaşından başlaması uygulanacak. Dolayısıyla buna göre, 18 yaş altında 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar da EYT kapsamında yer alacak.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Teyakkuz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!